NaslovnaPLANETANetanjahu je postao kamen oko vrata Izraelcima i Bajdenu

Netanjahu je postao kamen oko vrata Izraelcima i Bajdenu

Američki predsednik Džozef Bajden otvoreno, javno i direktno je po prvi put od početka rata u Gazi kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. U poslednjem telefonskom razgovoru koji su vodili nedavno, Bajden je rekao Netanjahuu ono što nije želeo, ali je morao da čuje. Prethodnih nedelja i meseci, Netanjahu je mostao kamen oko vrata Bajdenu, koji se suočava sa kritikama zbog podrške Izraelu, ali i samim građanima Izraela, koji zahtevaju da pristane da sporazum kako bi taoci iz Gaze bili oslobođeni.

Još od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, SAD pružaju neophodnu političku zaštitu i vojnu podršku, kako bi Izrael imao vremena da pokuša da eliminiše Hamas kao egzistencijalnu pretnju, a Bajden je nagovestio da je spreman da nastavi da pomaže, ako Izrael omogući povećanu humanitarnu pomoć u Gazi i postigne dogovor o prekidu vatre.

Izraelski demonstranti pozivaju vladu da obezbedi oslobađanje talaca koje Hamas drži u pojasu Gaze tokom skupa povodom obeležavanja šest meseci od izbijanja rata protiv islamske militantne grupe, ispred Kneseta, izraelskog parlamenta, u Jerusalimu Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Leo Correa

Potresi unutar zemlje

I tek kada je od Bajdena čuo da mu neće biti dozvoljeno da nastavi da se suprotstavlja američkoj administraciji ili nekažnjeno ometa humanitarnu pomoć Gazi, čini se da je Netanjahu shvatio u kakvoj situaciji se nalazi.

Izrael je sada u krizi koju Netanjahu stvara. Od trenutka kada su on i njegova ultranacionalistička vlada stupili na dužnost na samom kraju 2022. godine, on doveo do unutrašnjih sukoba u zemlji, a sada i do sukoba Izraela sa celim svetom.

Počelo je sa Netanjahuovim pokušajem napada na demokratsku suštinu Izraela i njegovo nezavisno pravosuđe. Izraelci su ustali protiv njegove ideje da kontroliše ceo Vrhovni sud i organizovali najmasovnije demonstracije koje zemlja pamti.

Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Bibi ostaje Bibi

A onda je došao 7. oktobar, kada je Izrael imao simpatije većine sveta i doživeo privid jedinstva pred licem užasa. Ali Bibi, kako je Netanjahu poznat, ostao je Bibi, čovek koji je usredsređen na svoj politički opstanak.

Ne samo da je pokazao malu zabrinutost za palestinske civile u Gazi, već ga rođaci talaca koje Hamas i dalje drži u zarobljeništvu nakon šest meseci užasnog rata sada javno optužuju da ometa pregovore za oslobađanje talaca.

Činjenica je da je Netanjahu svojim postupcima uspeo da izoluje Izrael na svetskoj sceni kao nikada ranije.

„Na korak smo od pobede“, izjavio je Netanjahu nedavno, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron upozorio da podrška Zapada nije bezuslovna.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/RONEN ZVULUN

„Očekujemo da će tako ponosna i uspešna demokratija biti dosledna međunarodnom humanitarnom pravu, čak i kada je napadnut na ovaj način, Izrael ima odgovornost prema narodu Gaze“, poručio je Kameron.

Beni Ganc, izuzetno popularni član Netanjahuovog Ratnog kabineta želi da se nacionalni izbori vanredno održe u septembru. Bivši ministar pravde, unutrašnjih poslova i obrazovanja Gideon Sar, koji je napustio vladu pre dve nedelje, predložio je januar 2025. kao datum za takve izbore. Opozicioni lider Jair Lapid upozorava da Izrael „ne može da čeka još šest meseci dok se najgora, najopasnija i najneuspešnija vlada u istoriji zemlje ne zaustavi“. Desetine hiljada Izraelaca, što je impresivan deo izraelske javnosti, redovno se okupljaju na ulicama Tel Aviva, Jerusalima i drugim gradovima širom zemlje, zahtevajući ostavke Netanjahua i njegove vlade.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Nevolje za Ameriku

Bajden se formalno nije pridružio ovom zahtevu, ali to se od njega i ne očekuje. Međutim, sigurno ne bi prolio suze zbog Netanjahuovog odlaska sa političke scene. Ne bi ni premijer Velike Britanije Riši Sunak, nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron, lista je beskrajna.

Američki predsednik se mesecima suočava sa žestokim kritikama zbog podrške Izraelu i Netanjahuu. Ankete čak pokazuju da mu je drastično pala podrška birača pred predsedničke izbore u novembru, na kojima će ponovo odmeriti snage sa Donaldom Trampom.

Čvrsto stajanje uz Izrael sada bi moglo Bajdena da košta reizbora. Druge zapadne zemlje, ali i ostatak sveta, bensi su zbog ubijanja civila u Gazi.

Situacija je eskalirala kada su ubijeni Palestinci koji su čekali humanitarnu pomoć, ali i kada je direktno granatiran kombi sa humanitarnim radnicima koji su došli da pomognu ugroženim stanovnicima Gaze.

U međuvremenu, Izrael i Hamas nisu napravili pomak u pregovorima o primirju, te se kraj ratu u Gazi ne nazire.

BONUS VIDEO „Netanjahu ne bi trebalo da je premijer“

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Netanjahu #postao #kamen #oko #vrata #Izraelcima #Bajdenu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja