NaslovnaPLANETARusija preporučuje građanima da ne putuju na Bliski istok, izuzetak samo Jordan

Rusija preporučuje građanima da ne putuju na Bliski istok, izuzetak samo Jordan

Rusija snažno preporučuje svojim državljanima da ne putuju u region Bliskog istoka, posebno u Izrael, Liban i palestinske teritorije, osim u slučajevima krajnje nužde, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Napeta situacija u regionu Bliskog istoka i dalje je nestabilna“, rekla je danas Zaharova, prenosi agencija RIA Novosti.
Što se Jordana tiče, ona je naznačila da je „bezbednosna situacija tamo i dalje stabilna“.

Foto: EPA/MOHAMMED SABER; Hezbollah Press Office / Handout / AFP / Profimedia; ABBAS MOMANI / AFP / Profimedia; Ali Jadallah / AFP / Profimedia

„Prelivanje neprijateljstava iz Pojasa Gaze na teritoriju Jordana u ovom trenutku izgleda malo verovatno“, dodala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Palestinski Hamas napao je 7. oktobra Izrael nakon čega su militantni ušli u pogranična područja i ubili 1.200 ljudi, i oteli više od 200 talaca. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a broj poginulih u izraelskim udarima premašio je 33.000, a skoro 76 hiljada ljudi je povređeno, prema palestinskim vlastima.

Takođe odnosi Izraela i Irana postali su zategnutiji nakon izbijanja sukoba Izraela i Hamasa, nakon čega su i jemenski Huti i libanski Hezbolah, saveznici Irana, počeli da izvode vazdušne napade na teritoriju Izraela. U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Teheran okrivljuje Izrael, poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok su najviši zvaničnici u Teheranu zapretili osvetom za napad.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rusija #preporučuje #građanima #putuju #Bliski #istok #izuzetak #samo #Jordan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja