NaslovnaRAZONODAStvaralaštvo koje traje 45 godina pred beogradskom publikom

Stvaralaštvo koje traje 45 godina pred beogradskom publikom

“Dom za vešanje”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Crna mačka, beli mačor”, “Na mlečnom putu”, “Andergarund”… samo je sekvenca ostvarenja koja rediteljski potpisuje Emir Kusturica, a koji će biti prikazani od 15. do 26. aprila.

Za beogradsku publiku napravljen je odabir ostvarenja koja će biti prikazana u Filmskom centru Srbije u MTS dvorani, a sve projekcije biće besplatne za publiku.

Kusturica je najavio i snimanje novog filma na čijem scenariju radi već pet godina, jer je „užasno teško transformisati ideju Dostojevskog u vreme u kome živimo”.

„U filmu koji se zove ‘Inženjer lakih šetnji’ priča je o dobrom čoveku čiji sudbinski put ga odvede do žene, čija sudbina je takođe teška, jer postaje prostitutka, da plati očeve dugove i lečenje brata”, rekao je reditelj.

Prema njegovim rečima, „razrešenje tog zapleta je u petorostrukom ubistvu koje obavi upravo inženjer”.

Kusturica je dodao da „on to ne uradi iz predumišljaja”, kao i da u filmu naleti na policajca koji mu nabavi dvostruki identitet, kako bi mogao u Sibiru da nastavi život sa tom ženom.

„Pošto ima duple papire on na svog dvojnika dobija poziv i film završava tako što odlazi u rat u Ukrajinu, ni kriv ni dužan”, rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, još nisu određene lokacije za snimanje, ali očekuje da će sve biti u Rusiji, dok će film predstavljati njegov „pogled, a on je duboko zaptiven u srpsku filmsku, literarnu i slikarsku tradiciju”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Stvaralaštvo #koje #traje #godina #pred #beogradskom #publikom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja