NaslovnaVESTIZadovoljni životom - Vesti online

Zadovoljni životom – Vesti online

Youtube/Tanjug TV

Verica Jovanović

Većina đaka u Srbiji je zadovoljna svojim životom, ocenjujući ga prosečnom ocenom 8,3 od mogućih deset, pokazalo je istraživanje sprovedeno među đacima u Srbiji, po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije. Svoje zdravstveno stanje je 70 odsto vidi kao odlično, ali proizilazi da treba više raditi na povećanju njihove fizičke aktivnosti.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je rekla da je istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta sprovedeno u Srbiji 2022, pokazalo da je ono na istom nivou kao i kod dece u ostale 43 zemlje u kojima su đaci anketirani.

Pokazalo se da je potrebno da se radi na povećanju fizičke aktivnosti.

– Samo 30 odsto školske dece ispuni očekivani obim fizičke aktivnosti, a preporučen je jedan sat tokom radne nedelje. Ima prostora za više fizičke aktivnosti u školskim aktivnostima. Kada su u pitanju vanškolske aktivnosti, dominiraju teže fizičke vežbe i najčešće su to sportovi fudbal, košarka, eventualno trčanje – rekla je ona i navela da je samo tri odsto školske dece gojazno, 15 odsto u stadijumu povećane uhranjenosti, a ostali normalno uhranjeni.

Istakla je kao dobru stvar što dve trećine školske dece ima naviku u oralnoj higijeni, da zube pere jednom ili više puta dnevno, ali je i upozorila da raste broj onih koji ne doručkuju tokom radne nedelje.

– Da su im porodica i vršnjaci najveća podrška u izazovima u školskom i privatnom životu smatra 70 odsto. Komunikaciju sa vršnjacima ocenili su kao vrlo dobru. Osećaju se malo više opterećeni obavezama u školi, ali imaju dobru podršku nastavnika, vršnjaka i porodice – kazala je ona.

Njih 15,1 odsto kaže da je probalo da puši, a dr Jovanović kaže da je, u odnosu na 2018. kada je sprovedeno isto istraživanje, među učenicima petog i sedmog razreda povećan procenat onih koji su probali cigarete, dok je među đacima prvog razreda srednje škole taj procenat smanjen. Navela je i podatak da svaki peti đak iz prvog razreda srednje škole spada u korisnike elektronskih cigareta. Uustanovljeno je da je skoro 20 odsto đaka je bilo pijano bar jednom u životu, kao i da se kocka, dok je nasilno prema drugim vršnjacima bilo 7,8 odsto đaka.

– Skoro petina đaka prvog razreda srednje škole stupila je u seksualne odnose, a kondom je pri poslednjem odnosu koristilo manje od dve trećine onih koji su bili intimni – iznela je podatak.

Ovo istraživanje je, kako je rekla, značajno da bi nadležne institucije, na osnovu njega, mogle da planiraju zdravstveno promotivne aktivnosti, kojima bi se suzbijali rizični aspekti po zdravlje školske dece.

Društvene mreže

Verica Jovanović.je upozorila da je 11 odsto đaka na društvenim mrežama i portalima provodi i više od sedam sati dnevno, navodeći da su nove tehnologije veliki izazov, jer su donele su dug boravak dece na digitalnim uređajima i u medijima, što je opasno. Dodala je i da petina, šest meseci uoči istraživanja, imala teškoće sa spavanjem.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zadovoljni #životom #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja