NaslovnaPLANETAZavršen sastanak izraelskog ratnog kabineta

Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta

Izraelska vojska objavila je jutros da je sinoć iz Irana lansirano više od 300 dronova, balističkih i krstarećih raketa, ali da većina nije stigla do teritorije Izarela. Prema navodima iz Tel Aviva, PVO sistemi oborili su 99 odsto projektila. Iran je ovaj napad pokrenuo kao osvetu za ubistvo visokih vojnih zvaničnika u iranskom konzulatu u Siriji. Sve najnovije vesti vesti o dešavanjima na Bliskom istoku pratite uživo na Nova.rs.

21:04

Izrael i dalje u staju najviše pripravnosti

Izrael je i dalje u stanju pripravnosti nakon masovnog iranskog dronova i raketnog napada, izjavio je portparol IDF-a Daniel Hagari, prenosi Rojters. 

“Još uvek smo u stanju pripravnosti i procenjujemo situaciju. U poslednjih nekoliko sati odobrili smo operativne planove i za ofanzivnu i za defanzivnu akciju”, rekao je Hagari.

21:02

SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana

SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana posle vazdušnog napada bez presedana na Izrael, izjavio je večeras neimenovani visoki američki zvaničnik, javlja Beta. 

20:23

Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta

Izrael Palestina rat, vojska Izraela u Gazi Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Višesatni sastanak ratnog kabineta završen bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad, rekao je izraelski zvaničnik.

Kabinet je odlučan da odgovori – ali tek treba da odluči o vremenu i obimu, javlja CNN. 

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor.

Predsednik Isak Hercog rekao je ranije danas da je Iran objavio rat i da Tel Aviv razmatra sve opcije.

20:10

Jordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

19:06

Izrael u Gazi angažuje dve rezervne brigade

18:50

Lideri G7 osudili napad

Lideri G7 koji su se danas sastali putem video konferencije, jednoglasno su osudili napad Irana bez presedana na Izrael, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) posle razgovora, ističući da su “sve strane mora biti uzdržane”.

18:30

Oglasio se potpredsednik izraelskog parlamenta

18:15

Pogledajte kako izraelske snage uništavaju letelice iz Irana

Izraelske snage objvaile su snimak uništavanje iranskih letelica tokom noćašnjeg napada. 

This is what a 99% interception rate looks like. Operational footage from the Aerial Defense System protecting the Israeli airspace: pic.twitter.com/eAwcUPUDw2

— Israel Defense Forces (@IDF) April 14, 2024

 

 

17:50

Škole i fakulteti u Izraelu ostaju zatvoreni

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će ograničenja Komande unutrašnjeg fronta izdata uoči sinoćnjeg napada iranskih raketa i dronova ostati na snazi do ponedeljka u 23 sata.

“Nakon procene situacije, odbrambene smernice Komande unutrašnjeg fronta ostaju nepromenjene i na snazi”, navodi vojska.

Smernice zabranjuju obrazovne aktivnosti širom zemlje i ograničavaju okupljanja na 1.000 ljudi, prenosi Times of Israel. 

U nekim oblastima, poput granica Gaze i Libana, već postoje stroža ograničenja okupljanja.

17:46

Fajon: Slovenija će na sednici SB UN pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku

17:26

Obustava letova “Lufthanze” u Izraelu važi i tokom sutrašnjeg dana

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačka avio-kompanija “Lufthanza” obustavlja letove ka i iz Tel Aviva do ponedeljka. Osim toga, obustavljeni su i letovi za Aman u Jordanu i Ebril u Iračkom Kurdistanu, javlja Times of Israel pozivajući se na potvrdu portparola ove kompanije za AFP. 

Kada je o Bejrutu i Teheranu reč, obustava letova trajaće najmanje do 18. aprila. 

Izrael je u nedelju ujutro najavio ponovno otvaranje svog vazdušnog prostora, zajedno sa susedima Jordanom i Libanom i Irakom koji se graniči sa Iranom.

17:00

Bela kuća: Širi rat Irana i Izraela može da se izbegne

16:49

NATO osudio napad Irana na Izrael

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

16:46

Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad kada mu to bude odgovaralo

15:59

Izrael: Iranu slede sankcije za napad, imamo pravo da se branimo

15:58

“Netanjahu odustao od napada na Iran, Bajden ga ubedio”:

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanijahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

15:11

Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u utorak zbog napada Irana na Izrael

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je sazvao za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael.

14:33

„Akcije Irana i saradnja sa Rusijom su pretnja za ceo svet!“

14:23

Iran pozvao na razgovor ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske

14:22

Amirabdolahjan: Obavestili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti ograničeni

Iran je obavestio SAD da će njihovi napadi na Izrael biti “ograničeni” i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan na sastanku koji je danas održan sa stranim ambasadorima u Teheranu, javlja Rojters.

14:22

Izraelski zvaničnik: Izrael će odgovoriti na napad Irana

13:40

Izrael: Iran ispalio 180 dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa

Potrtparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner izjavio je danas da je u sinoćnom napadu Irana na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa.

13:02

Raisi: Okrenuta nova stranica u istoriji autoriteta Irana, Izrael naučio lekciju

12:49

Sati nas dele od ključne odluke Izraela

Izraelski Ratni kabinet sastaće se danas oko 15 časova po lokalnom vremenu, kada će biti doneta odluka o odgovoru Izraela na masovni napad Irana. Teheran je juče lansirao na stotine dronova i balističkih projektila na Izrael, kao osvetu za granatiranje kozulata u Damasku. Prema oceni analitičara, Izrael sada ima nekoliko opcija, od koji bi jedna dovela do prave katastrofe – udar na iransku Revolucionarnu gardu.

12:26

Hamas: Napad Irana na Izrael je njegovo “prirodno pravo i zaslužen odgovor”

12:10

Reagovanja na napad Irana na Izrael: EU i SAD osuđuju, Kina i Rusija zabrinute

Svetski lideri su danas mešovito reagovali na sinoćni napad Irana na Izrael, tako što su ga zemlje Evrope i SAD oštro osudile, dok su Kina i Rusija izrazile zabrinutost.

11:55

Iranski komandant: Operacija “Iskreno obećanje” postigla ciljeve

Komandant iranskih oružanih snaga Mohamad Bageri rekao je u nedelju da je napad izveden tokom noći na Izrael “postigao sve svoje ciljeve”.

“Operacija Iskreno obećanje uspešno je sprovedena između subote uveče i nedelje ujutru i postigla je sve svoje ciljeve”, izjavio je general Bageri na televiziji, precizirajući da nijedno urbano ili naseljeno mesto u Izraelu nije bilo meta iranskih bespilotnih letelica i projektila.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vahid Salemi

Iran je upozorio Izrael da sledi veći napad na njegovu teritoriju ako uzvrati na noćašnji napad Teherana, dodajući kako je Vašington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

11:52

Italija zakazala sednicu G7 zbog iranskog napada na Izrael

11:31

Oglasila se američka amabsada u Izraelu: Opasnost od napada je smanjena

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima.

10:49

Iran je Americi upravo poslao opasnu poruku

Sardar Bageri, načelnik štaba iranskih oružanih snaga, rekao je da je Iran poslao poruku Sjedinjenim Državama preko švajcarske ambasade, upozoravajući Vašington da, ako sarađuje sa Izraelom u njihovim mogućim narednim akcijama, američke baze „neće biti bezbedne”.

Učitaj još

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Završen #sastanak #izraelskog #ratnog #kabineta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja