NaslovnaPLANETAMaksimalnih 40 godina zatvora za ubistvo nevenčane supruge u Crnoj Gori

Maksimalnih 40 godina zatvora za ubistvo nevenčane supruge u Crnoj Gori

Ilir Đokaj osuđen je u Višem sudu u Crnoj Gori na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora za teško ubistvo bivše nevenčane supruge Šejle Bakije (19) koje se dogodilo 2021. godine u prisustvu njene porodice.

Đokaju se na teret stavljaju tri krivična dela – ubistvo sa umišljajem Šejle, pokušaj ubistva njenog oca Šabana Bakije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Sud je prihvatio pravnu kvalifikaciju da je Đokaj sa umišljajem, iz niskih pobuda i osećaja bezobzirne sebičnosti i osećaja posedovanja oštećene izvršio ubistvo.

Šejla Bakije je 30. septembra 2021. ubijena pred očima svoje porodice – oca, majke, babe i sestara. Devetnaestogodišnja devojka se prema oceni tužilaštva našla na meti optuženog Đokaja jer je odbijala da obnovi nekoliko meseci ranije prekinutu vanbračnu vezu.

U tom periodu, on ju je progonio, slao joj poruke putem lažnih profila na društvenim mrežama, pretio joj, govorio da između njih nije gotovo, i da je njen život u njegovim rukama.

Advokat Đokaja, Srđan Lješković, najavio je žalbu, tvrdeći da je presuda posledica pritiska političara i dela NVO sektora.

Tijana Živković, pravna zastupnica porodice Bakija, rekla je posle suđenja da je presuda donekle zadovoljila porodicu žrtve.

Tužioci su tražili maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora za Đokaja.

Posle Seilinog ubistva, organizovani su protesti, jer je žrtva više puta prijavljivala pretnje policiji.

Predstavnici nevladinih organizacija su tražili odgovornost svih u lancu zaštite od nasilja, ali se to se do danas nije dogodilo.

Grupa građana i nekoliko NVO takođe je protestovalo prošle godine ispred Višeg suda u Podgorici zbog presude u slučaju još jednog ubistva, Zimrite Nerde.

Njihov protest usledio je nakon što je Visoki sud u prvom stepenu osudio Dalibora Nikolića na samo 12 godina zatvora nakon što je brutalno pretukao svoju trudnu ženu Zimritu Nerdau batinama i pesnicama 2022. godine. Kao rezultat, Nerda je preminula nekoliko dana kasnije.

Grupa za ljudska prava zatražila je uvođenje femicida kao posebnog krivičnog dela. Vlada je odgovorila da će se to razmotriti u promenama Krivičnog zakonika planiranim za drugu polovinu 2024. godine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Maksimalnih #godina #zatvora #ubistvo #nevenčane #supruge #Crnoj #Gori

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja