NaslovnaRAZONODAPreminuo Roberto Kavali, kreator koji je žene obukao u kožu leoparda

Preminuo Roberto Kavali, kreator koji je žene obukao u kožu leoparda

Firentinski dečak i vizionar, koji se smelo poigravao sa printovima raznih zveri i štampanjem teksasa bio je možda kralj kiča, ali i neprikosnoveni vladar italijanske i svetske modne scene. Preminuo je u svom domu u Firenci, u 84. godini. 

Svoj brend lansirao 1970. godine i tada se istakao i po tome što je razvio inovativni proces štampe na koži i teksasu. Bio je uspešan i cenjen, jer osim što je imao talenta završio je i prestižan Umetnički institut u Firenci.

Privatni život Roberta Kavalija bio je autentičan i smeo kao i njegov modni izraz. Voleo je da plovi Mediteranom u svojoj ljubičato metalik jahti na kojoj su se zabavljali njegovi prijatelji i poznate ličnosti, od Šarliz Teron i Gvinet Paltrou do Madone.

Nikada se nije plašio da progovori i iznese mišljenje, bilo da dovodi u pitanje minimalizam ili raspravlja o seksu, imitacijama ili onome što je smatrao lošom modom. Živelo je u Milanu i u Firenci, a nakon prvog braka sa Silvanelom Đanoni 1977. godine, Kavali je kao član žirija na izboru za Mis univerzum u Dominikanskoj Republici, upoznao Evu Mariju Diringer, kojom se oženio 1980. Ona je postala njegov glavni saradnik i imenovao ju je za kreativnog direktora njegovog brenda 1994. godine Zajedno su imali Rahelu, Danielu i Robina. Iz braka sa Silvanelom imao je dvoje dece Kristijanu i Tomaza. Ono što će ga definitivno ostaviti u posebnim zapisima je i da je nedavno, u 84. godini postao otac Đorđa sa manekenkom Sandrom Nilson-Bergman. Osim ove neverovatne činjenice, njegov odnos sa manekenkom bio je vrlo sporan jer je mlađa 45 godina od njega.

Inače, 2015. godine mediji su zabeležili da je dizajner Sandri poklonio ostrvo u Švedskoj, u znak svoje ljubavi.

„Eksces je uspeh” – bila je jedna od njegovih često ponavljanih maksima, a on se bez imalo ustezanja hvalio kako ne može da stane ispred svoje prodavnice u Njujorku, a da se odjednom ne okupi desetina obožavalaca, kao i da je na koncertu „Spajsica”, 2008. ceo stadion aplaudirao kada je on stigao.

Iako je bio redovno ime u kalendaru Milanske nedelje mode, održao je nezaboravnu modnu reviju na mostu Ponte Vekio u Firenci 2006. godine, što je bio još jedan znak njegovog uticaja, s obzirom na važnost legendarne lokacije. Bio je jedan od prvih dizajnera koji je shvatio važnost približavanja svojim klijentima, pa je  2002. otvorio „Džast Kavali kafe”. Od 2011. godine Kavalijev potpis je krasio nameštaj, tapete, pločice i kućni tekstil kada je lansirao svoju veoma popularnu kolekciju za opremanje doma.

RIP Roberto Cavalli (1940 – 2024) pic.twitter.com/w9NGFrcF3D


— Couture is Beyond (@CoutureIsBeyond) April 12, 2024

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Preminuo #Roberto #Kavali #kreator #koji #žene #obukao #kožu #leoparda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja