NaslovnaPLANETARatni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu,bez izazivanja šireg sukoba

Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu,bez izazivanja šireg sukoba

TEL AVIV – Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji.

Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Američki mediji, međutim, pišu da SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana.

“Nećemo biti deo bilo kakvog odgovora koji bi oni (Izrael) nameravali da sprovedu. Ne vidimo sebe da učestvujemo u takvom činu”, rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneli su mediji u SAD.

U međuvremenu, Volstrit džurnal objavio je, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da će Izrael brzo odgovoriti na iranski napad, “verovatno već danas”.

Volstrit džornal: Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

NJUJORK – Izrael će brzo odgovoriti na iranski napad, verovatno već danas, piše “Volstrit džurnal”, pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Oni navode da se nadaju da će i Iran i Izrael biti u stanju da se odupru iskušenju dalje eskalacije jer će be strane imati pobedu u dovoljnoj meri da im to omogući da se uzdrže.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je ranije danas britanskom kolegi Dejvidu Kameronu da Teheran ne želi povećanje tenzija, ali da će odgovoriti odmah i snažnije nego ranije ako Izrael uzvrati.

Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

“Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo na koordinisan način da odvratimo i osudimo ono što Iran radi”, rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, preneo je Rojters.

On je kazao da su lideri G7 ujedinjeni u osudi napada.

Sunak je rekao da bi koordinacija bilo kakvih mera, koje bi mogle uključivati sankcije, među saveznicima osigurale maksimalan uticaj na Iran i one koji bi mogli biti sankcionisani.

Italija, koja je trenutno predsedavajuća G7, saopštila je ranije da je otvorena za usvajanje novih sankcija protiv pojedinaca angažovanih protiv Izraela.

G7 čine SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan.

 

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

VAŠINGTON – Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od “opasnih akcija Irana”.

“Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti“, saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na Izrael.

Borelj: Bliski istok stoji na ivici provalije

Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost rekao je danas da Bliski istok stoji „na ivici provalije“ i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

„Mi smo na ivici provalije i moramo da se udaljimo od nje. Moramo da nagazimo kočnice i krenuti unazad”, rekao je on za špansku radio stanicu Onda Cero. Borelj navodi da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju.

On je ocenio da je “možda nekome u interesu” izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih delovanja u Pojasu Gaze.

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica oficira Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih komandanata.

Berbok: Pobedu Izraela nad Iranom moramo ostvariti diplomatskim sredstvima

Izraelska ”odbrambena pobeda” nad Iranom mora biti obezbeđena diplomatskim sredstvima i sve strane moraju raditi na sprečavanju eskalacije sukoba u regionu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

”Izrael ima uspešnu odbranu zahvaljujući snažnoj protivvazdušnoj odbrani i naporima SAD, Britanije i arapskih država. Moramo sprečiti dalje eskalacije u regionu”, rekla je Berbok, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da je u nedelju razgovarala sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i da ga je ”jasno upozorila” protiv budućih eskalacija.

Velika Britanija: Razmotrićemo nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će Velika Britanija razmotriti nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael.

“Da, apsolutno”, rekao je Kameron za Bi-Bi-Si na pitanje o mogućnim sankcijama, prenosi Rojters.

“Već imamo 400 sankcija protiv Irana. Uveli smo nove krajem prošle godine, koje se pokazuju kao veoma delotvorne”, naveo je Kameron.

Sankcijama je pogođena i Iranska revolucionarna garda. 

Šef diplomatije Irana Borelju: Očekujemo efikasnu inicijativu EU za mir u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izrazio je nadu da će Evropska unija izneti efikasnu inicijativu za zaustavljanje sukoba u Pojasu Gaze, izrazivši spremnost Irana da doprinese uspehu takvog rešenja.

Amirabdolahijan je u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom rekao da napad Izraela na iranske savetodavne snage angažovane u borbi protiv terorizma u Siriji i oružani napad na iranske diplomatske objekte u Damasku predstavljaju očigledno kršenje Bečke konvencije i jasan prelazak iranskih crvenih linija, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naveo je da Iran, u svetlu “diplomatske neaktivnosti Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti u izdavanju izjave kojom se osuđuje ta akcija”, nije imao izbora nego da uzvrati Izraelu u “granicama legitimne odbrane”, prenosi agencija Tasnim.

Amirabdolahijam je ocenio operaciju uspešnom i dodao da je iz perspektive Irana preneta poruka da je stvar završena, ali da će, ako Izrael pribegne merama odmazde, odgovor Irana će biti trenutan, opsežan i maksimalan.

Kako se navodi, Borelj je izrazio zadovoljstvo što je operacija, iz perspektive Irana, završena.

Nebenzja: Rusija ne zna za bilo kakav dokument Saveta bezbednosti UN o Iranu

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da nije upoznat da Savet bezbednosti UN priprema bilo kakav dokument o Iranu u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

“Trenutno mi nije poznato ništa slično”, rekao je on novinarima posle sastanka Saveta bezbednosti UN koji je održan nakon napada Irana na izraelske vojne objekte, prenosi TASS.

“>

AP Photo/Yuki Iwamura

“>

AP Photo/Yuki Iwamura

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ratni #kabinet #Izraela #razmatra #odgovor #Iranubez #izazivanja #šireg #sukoba

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja