NaslovnaRAZONODAVodič za preživljavanje nuklearnog napada

Vodič za preživljavanje nuklearnog napada

Britanska štampa razmatra scenario o eventualnom nuklearnom napadu na Veliku Britaniju i savetuje svoje građane o koracima koje bi mogli da preduzmu kako bi preživeli.

Kako zaustaviti otapanje kože, zašto držati usta otvorenim da bubne opne ne puknu, koristiti sapun ali ne i regenerator, i šta vam je stvarno potrebno nakon eksplozije…

Izmišljeni scenario ide otprilike ovako:

Ponoć: Moskva lansira međukontinentalnu balističku raketu s nuklearnom bojevom glavom prema Velikoj Britaniji. Dvadeset minuta do udara.

12:05: NATO postaje svestan pretnje i obaveštava nacionalne vlade.

12:10: Televizijski kanali i radio stanice počinju emitovati hitno upozorenje javnosti da potraže sklonište.

12:13: Ministarstvo odbrane Velike Britanije ograničava pristup građana „baznim odašiljačkim stanicama”, zaustavljajući slanje poruka putem telefona. Ovo omogućava Vladi, putem sigurne mreže, jasan komunikacijski kanal ka svakom uređaju registrovanom u Velikoj Britaniji.

12:15: Ministarstvo unutrašnjih poslova šalje signal svakom britanskom mobilnom telefonu, upozoravajući na pretnju.

12:18: Oko polovine britanske populacije sada već zna šta se sprema. Većina ima vremena da se pripremi za nuklearnu bombu taman toliko koliko je potrebno da se skuva čaj.

Šta onda treba uraditi za ta dva minuta? A 24 sata nakon toga? A nedeljama i mesecima tokom „nuklearnog zimskog perioda” koji bi verovatno usledio, u kojem bi radioaktivni otpad uništio lanac ishrane, kontaminirao vodovod i doveo do potpunog sloma civilnog poretka?


Prvo što treba naglasiti jeste – ne možete pobeći od nuklearne bombe!

Kao što je voditelj vesti Piter Donaldson upozorio u svojoj poruci iz doba Hladnog rata u ime Bi-Bi-Sija u slučaju nuklearnog napada: „Zapamtite, nema ničega što biste dobili pokušavajući da pobegnete”, piše Dejli mejl.

Britanska štampa piše da ni nuklearni napad na Britaniju od neprijateljske države poput Rusije najverovatnije uključivao jednu ili više atomskih bombi s eksplozivnom snagom ekvivalentnom jednom megatonu dinamita. To je 80 puta jače od snage bombe Little Boy bačene na Hirošimu, koja je imala snagu ekvivalentnu „samo” 15 kilotona dinamita i ubila oko 140.000 ljudi.

Prema sajtu NukeMap, jedna bomba takvog opsega verovatno bi ubila svakoga i uništila sve zgrade u radijusu „teškog udarnog talasa” od 2,5 kilometra.

Na udaljenosti od čak 11 kilometara od zone udara, svako ko se zadesi na otvorenom, može očekivati opekotine trećeg stepena, pri čemu će izloženi udovi zahtevati amputaciju.

Ako bi bomba pogodila Trg Parlamenta u centralnom Londonu, na primer, trenutni smrtni slučajevi bi se evidentirali čak i u daljini do mesta kao što su Vembli, Vimbldon i Vulvič, a severni povetarac bi nosio smrtonosni radioaktivni otpad sve do Njukasla, gde bi stigao u roku od sat vremena.

Imate samo dva minuta. I treba da pronađete prikladno sklonište. Vaša najbolja opcija je podrum velike, višespratne betonske zgrade sa što manje prozora – koji će se razbiti u sekundama nakon udara.

I zašto će oni koji trenutno ispare od atomske bombe biti srećni… Ova priča, o tome kako bi trenuci nakon lansiranja nuklearne rakete mogli da izgledaju, zasnovana je na činjenicama dobijenim iz ekskluzivnih intervjua sa savetnicima predsednika, članovima kabineta, inženjerima nuklearnog oružja, naučnicima, vojnicima, pilotima, specijalnim operaterima, Službom za tajne poslove, stručnjacima za upravljanje hitnim situacijama, analitičarima obaveštajnih službi, državnim službenicima i drugima koji su decenijama radili na ovim jezovitim scenarijima, piše britanski list.

Pošto su planovi za opšti nuklearni rat među najstrožije čuvanim tajnama koje čuva američka vlada, scenario koji se ovde predstavlja vodi čitaoca do ivice onoga što može biti zakonski poznato. Deklasifikovani dokumenti, sakupljani decenijama, popunjavaju detalje sa zastrašujućom jasnoćom.

Zbog toga što je Pentagon glavna meta udara američkih neprijatelja koji poseduju nuklearno oružje, u scenariju, Vašington Di-Si biva prvi pogođen jednom termo-nuklearnom bombom od jedne megatone.

„Napad ‘iz vedra neba’ je ono čega se svi u Vašingtonu najviše plaše”, kaže Endrju Veber, bivši pomoćnik sekretara za odbranu za programe nuklearne, hemijske i biološke odbrane.

„Iz vedra neba” je kako Komanda i kontrola nuklearnog oružja SAD naziva „neprijavljeni veliki nuklearni napad”.


Nuklearni udar na Pentagon je samo početak scenarija, u kojem se u dugačkom tekstu analiziraju potencijalne posledice sekundu po sekundu, a čija će završnica biti kraj civilizacije kakvu poznajemo.

To je stvarnost sveta u kojem živimo. Predložen nuklearni ratni scenario mogao bi se dogoditi već sutra. Ili danas predveče.

„Kraj sveta može doći već za narednih nekoliko sati”, upozorava general Robert Keler, bivši komandant Strateške komande Sjedinjenih Američkih Država.

Detonacija termo-nuklearnog oružja od jedne megatone počinje bljeskom svetla i tolikom toplotom da je nemoguće ljudskom umu da shvati.

Sto miliona stepeni Celzijusa su četiri ili pet puta toplije od temperature u centru Sunca.

Bivši direktor Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama SAD, Kreg Fjugejt, kaže da je jedina nada za preživljavanje pronalaženje načina kako da se „samostalno preživi”. To počinje „borbom za hranu, vodu…”

„Kako, i zašto, američki vojni naučnici znaju takve užasne stvari, i sa takvom preciznošću?”, pita se britanski list.

Kako američka vlada zna toliko činjenica povezanih sa nuklearnim efektima, dok opšta javnost ostaje slepa?

Odgovor je jednako odvratan kao i samo pitanje jer, sve ove godine, od kraja Drugog svetskog rata, američka vlada se pripremala i vežbala planove za Opšti nuklearni rat.

Nuklearni Treći svetski rat koji će garantovano rezultirati minimumom od dve milijarde mrtvih.

Pročitajte još

Nasilno i haotično bićemo pretvoreni u prah

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vodič #preživljavanje #nuklearnog #napada

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja