NaslovnaVESTIBitka na dva fronta - Vesti online

Bitka na dva fronta – Vesti online

Tanjug/AP

Najdominantnije svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici u UN, ali ćemo im se suprotstaviti snažnije nego što misle, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da zemlje NATO nikada ne bi mogle da nas pobede u UN dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

– Shvatio sam da te države ne mogu da nas pobede ni u čemu u UN, osim kad se skupe zajedno sa islamskim zemljama, a onda sam rešio da, pošto su nam ovako lepo partnerski napravili celu priču zarad civilizacijskih vrednosti, mi ćemo sada da budemo birani dokle god hoćemo, kako god hoćemo, kao nestalna članica Saveta bezbednosti – poručio je Vučić i dodao da je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od dve zemlje NATO koje su se kandidovale za nestalnu članicu SB UN.

Ipak, dodao je da će dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada glasati.

U osvrtu na glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju ukazao da se to predstavlja kao normalan sled.

– Tamo nam kažu da je to normalan proces i da tako piše. Piše i da treba da se formira ZSO, pa ste zaboravili – rekao je Vučić i ocenio da će inicijativa Prištine proći 16. aprila na Parlamentarnoj skupštini SE, da će glavna bitka biti najverovatnije 16. maja.

Priština je, kaže, napravila novi trik i 10. maja će reći da upućuju Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti onaj akt koji su Evropljani doneli, ne bi li neki u tome pronašli Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da je pokrenut proces oko ZSO, a u stvari nije pokrenuto ništa, i da kažu to nam je razlog da glasamo za Kosovo u SE. To je nešto što će se dešavati – rekao je Vučić.

Predsednik 20. aprila ide u Njujork, narednog dana ima sastanke, 22. aprila je redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

– Imamo neizbalansiran i loš izveštaj Unmika, neretko smo imali dobre izveštaje, ovaj put on ne oslikava stanje na KiM – kazao je on.

Vučić je u osvrtu na geopolitičku situaciju u svetu rekao da je mnogo žarišta, a da velike sile na to gledaju po principu “dobro je dok se to dešava negde drugo”.

– Dugoročno, ne vidim da rešenje postoji, jer se stvari menjaju, neki se odupiru tim promenama – rekao je za RTS.

Sabor sa novom vladom

Predsednik se nada da će vlada biti formirana u narednih 10-15 dana, pre majskih praznika, pa će se uskršnji praznici i veliki sabor sa Srpskom dočekati sa novom vladom. Moguće da će vlada biti i neki dan kasnije.

– Nadam se da poslanici neće da se ljute ako budu morali da rade za praznike, pošto vidim da je taj odlazak na odmor najvažniji – kaže on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bitka #dva #fronta #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja