NaslovnaPLANETAU Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta

ZAGREB – U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na kojima su građani birali novi sastav parlamenta.

Istovremeno je prestala da važi izborna tišina.

Kako je ranije danas saopšteno iz Državnog izbornog poverenstva (DIP), biračko mesto na kome su zabeležene velike gužve, gde su glasali građani bez stalnog prebivališta u Hrvatskoj, ostaće otvoreno dok ne prođe i poslednji birač koji se u 19 sati zatekne na tom biračkom mestu.

U Hrvatskoj je jutros u 7 sati otvoreno 6.500 biračkih mesta, a do 16.30 sati glasalo je 50,6 odsto građana upisanih u biračkih spisak, što je za oko pola miliona više u odnosu na izbore održane 2020. godine.

Prva izlazna anketa: HDZ osvaja 58 mandata, SDP i partneri 44

Prema prvim izlaznim anketama objavljenim u centralnom Dnevniku HRT-a, HDZ i partneri su osvojili 58 mandata, a SDP sa partnerima 44 mandata.

Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata, Možemo i partneri 11 mandata,

Most i partneri devet mandata,

Nezavisna platforma Sever – dva mandata. Prema istoj anketi IDS i partneri ovajaju dva mandata, a Fokus, Republika jedan mandat.

Stranke o prvim izlaznim anketama

Prve izlazne ankete parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pokazuju očekivane rezultate koji su bili predviđeni i u predizbornim anketama.  

Iako su u HDZ-u uvereni u izborn pobedu i osvajanje trećeg mandata vlade, ova stranka je relativni pobednik izbora i za većinu će joj biti potrebna podrška.  

O eventualnim koalicijama, u sedištu stranke, kažu da će odlučivati Predsedništvo stranke.  

U sedištu platforme Možemo!, koji prema anketi osvaja 11 mandata, zadovoljni su predviđanjem, jer su im analitičari u predizbornoj kampanji predviđali 10 mandata.

Smatraju da je rano govoriti o eventualnim pregovorima, uprkos pouzdanosti izlaznih anketa.

Misle da bi mogli podržati manjinsku SDP-ovu vladu.  

U štabu Mosta anketa je dočekana sa blagim oduševljenjem, a predviđa im se devet mandat, jedan više u odnosu na prethodne izbore. Božo Petrov predsednik Mosta kaže da je zahvalan svima koji su nesebično pomagali ovu platformu.

Ipak, sačekaće prave rezultate. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Hrvatskoj #sati #zatvorena #biračka #mesta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja