NaslovnaRAZONODAOvo su najgori i najbolji aerodromi na svetu

Ovo su najgori i najbolji aerodromi na svetu

Svake godine nemački portal za prava putnika u vazduhu „Airhelp” sastavlja rang listu najboljih i najgorih aerodroma na svetu, na osnovu različitih kriterijuma kao što su tačnost, kvalitet usluge i asortiman hrane i prodavnica.

Pred predstojeću sezonu godišnjih odmora, Nemci sabiraju utiske sa prošlogodišnjih putovanja. Otkazani letovi, duga čekanja i nedostatak čistoće, samo su nekoliko faktora koji mogu da pokvare raspoloženje putnika.

Najveći nemački onlajn časopis za putovanja „Travelbook”, prenosi tekst o najgorim i najboljim aerodromima u 2023. godini.

Od 2015. godine portal za prava putnika u vazduhu „Airhelp”, koristi takozvani „Airhelp Score” za pružanje informacija o tome koji aerodromi spadaju među najbolje aerodrome na svetu u smislu tačnosti, prodavnica i mišljenja kupaca – i obrnuto, koji su, navodno, najgori aerodromi na svetu. Rang lista se objavljuje i ažurira jednom godišnje.

Aerodromi se ocenjuju na skali od 10 poena na osnovu tri kriterijuma. Faktor tačnosti meri koliko su tačni odlasci i dolasci i čini 60 procenata ukupne ocene aerodroma. Kvalitet usluge doprinosi ocenjivanju za još 20 procenata. Zasnovan je na istraživanjima putem anketiranja hiljada putnika. Učesnici ankete ocenjuju kvalitet korisničkog servisa, vreme čekanja na bezbednosnom kontrolnom punktu i čistoću aerodroma. Poslednjih 20 procenata rejtinga pripisuje se hrani i poslovanju na aerodromima. Ti podaci se, takođe, zasnivaju na ocenama putnika.

U svojoj metodologiji „Airhelp” objašnjava da isključuje aerodrome za koje „ne može da dođe do podataka”. Pored toga, na rang listi se nalaze samo „najpoznatiji i najprometniji aerodromi na svetu”.


Pre svega, dve dobre vesti: prva – samo malo nas će sleteti na najgori aerodrom na svetu, a druga – Beogradski aerodrom nije najgori, mada se nalazi na neslavnom 5. mestu najgorih na svetu.

Na začelju „Airhelp Score” liste za 2023. je indonežanski Međunarodni aerodrom Bandžarmašin Sijamsudin Noor, na jugu ostrva Borneo, sa ukupnom ocenom 6,39. Oni su imali slab učinak u smislu tačnosti, postigavši samo 5,2 od mogućih 10 poena. Aerodrom je ostvario 8,2 poena u pogledu kvaliteta usluge i 8 poena u pogledu ponude hrane i prodavnica. Međutim, to je bilo dovoljno za prvo mesto na rang listi najgorih.

Upadljivo, tri od deset najgorih aerodroma na svetu nalaze se u Indoneziji. Međunarodni aerodrom Denpasar na Baliju i Međunarodni aerodrom Halim Perdanakusuma u Džakarti, koji turisti mnogo češće posećuju, nalaze se na 189. mestu najgorih svetskih aerodroma.

Pored toga, šest evropskih aerodroma našlo se na spisku najgorih deset aerodroma na svetu. Najgori od njih je međunarodni aerodrom na Malti, koji je na 193. mestu najgorih svetskih vazdušnih luka. Sa ukupnom ocenom 6,39, loš je isto kao i poslednje plasirani Međunarodni aerodrom na Borneu, ali ga tačnost od 5,8 spasava crvenog svetla.

Aerodrom Humberto Delgado u Lisabonu, koji je bio poslednji na rang listi 2022. godine, pomerio se za tri mesta 2023. godine.

Top deset najgorih aerodroma na svetu su:

1. Međunarodni aerodrom Bandžarmašin Sijamsudin Noor (Bandžarmašin, Indonezija)

2. Međunarodni aerodrom Malta (Malta)

3. Londonski aerodrom Getvik (London, Velika Britanija)

4. Aerodrom Humberto Delgado u Lisabonu (Lisabon, Portugalija)

5. Beogradski aerodrom Nikola Tesla (Beograd, Srbija)

6. Međunarodni aerodrom Denpasar (Bali, Indonezija)

7. Međunarodni aerodrom Toronto Pirson (Toronto, Kanada)

8. Aerodrom Sofija (Sofija, Bugarska)

9. Aerodrom Provansa Marsej (Marsej, Francuska)

10. Međunarodni aerodrom Halim Perdanakusuma (Džakarta, Indonezija)

Najgori nemački aerodrom koji se našao na rang listi „Airhelp”, i najveći među njima, jeste aerodrom u Frankfurtu, koji je „sleteo” na nezapamćeno loše 175. mesto, sa ocenom 6,86. Sa ocenom 6,3 prošle godine je imao posebno slabe rezultate u pogledu tačnosti. Po mišljenju putnika, aerodrom je ostvario ocenu 7,5, što se tiče prodavnica. Ostaje nejasno u kojoj meri je akutna mišja kuga, detektovana na aerodromu u Frankfurtu, uticala na rejting čistoće.

Na listi 10 najbolje ocenjenih aerodroma prema na svetu, prema „Airhelp”-u, prvo mesto zauzima Međunarodni aerodrom Muskat u Omanu, koji je novi favorit u 2023. U prvih deset najboljih aerodroma na svetu ušla su čak tri japanska i četiri brazilska aerodroma.

1. Međunarodni aerodrom Muskat (Muskat, Oman)

2. Resife/Gvararapes – Međunarodni aerodrom Gilberto Frejre (Resife, Brazil)

3. Međunarodni aerodrom Kejptaun (Kejptaun, Južna Afrika)

4. Brazilija – Prezidente Juselino Kubiček međunarodni aerodrom (Brazilija, Brazil)

5. Međunarodni aerodrom Doha Hamad (Doha, Katar)

6. Međunarodni aerodrom Osaka Itami (Osaka, Japan))

7. Međunarodni aerodrom Belem/Val-de-Kans (Belem, Brazil)

8. Međunarodni aerodrom Belo Horizonte Tankredo Neves (Belo Horizonte, Brazil)

9. Međunarodni aerodrom Tokio Narita (Tokio, Japan)

10. Aerodrom Amami (Amami, Japan)


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #najgori #najbolji #aerodromi #svetu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja