NaslovnaVESTIMakron: EU podržava jačanje sankcija Rusiji i Iranu

Makron: EU podržava jačanje sankcija Rusiji i Iranu

Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron

Zemlje EU jednoglasno podržavaju jačanje sankcija Rusiji, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

– Jednoglasni smo da treba pojačati sankcije Rusiji, kao i intenzivirati borbu protiv zaobilaženja ovih sankcija – rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

On je istakao da vojna podrška Ukrajini, uključujući isporuke municije i zajedničku proizvodnju oružja na ukrajinskoj teritoriji, ostaje prioritet za Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, Evropska unija će jačati svoje suprotstavljanje navodnim pokušajima Rusije da destabilizuje situaciju dezinformacijama i mešanjem sa približavanjem izbora za Evropski parlament.

Francuski predsednik je dodao da je Evropska unija takođe odlučila da proširi sankcije Iranu.

– Odlučili smo da uvedemo sankcije Iranu, konkretno u vezi sa proizvodnjom i predajom iranskih raketa i bespilotnih letelica u zemlje Bliskog istoka i Rusije – istakao je Makron.

Lideri zemalja Evropske unije kasno sinoć nakon samita u Briselu dogovorili su se da prošire evropske sankcije Iranu u kontekstu nedavnog napada na Izrael.

Zapadne zemlje tvrde da Iran navodno isporučuje dronove Rusiji za vojne operacije u Ukrajini. Moskva i Teheran su negirali takve optužbe.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je tema kupovine borbenih dronova iz Irana veštački ubačena u američke medije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Makron #podržava #jačanje #sankcija #Rusiji #Iranu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja