NaslovnaVESTISrbija u vežbi "Vihor 2024" pokazala sa kojim naoružanjem raspolaže

Srbija u vežbi “Vihor 2024” pokazala sa kojim naoružanjem raspolaže

Tanjug

Vežba “Vihor 2024”

Na Pešteru je danas završena višednevna Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Vihor 2024”, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je vojsci, načelniku Generalštaba i ministru odbrane na uspešno izvedenoj vežbi.

U vežbi je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije (VS) i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Završnici vežbe prisustvovao je i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na “Pešter” došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

To je prvi put da je jedan komandat Kfora – međunarodnih mirovnih snage pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Vučić je navio da će Vojska Srbije ovako izgledati i biti organizovana u budućnosti. On je rekao da je zadovoljan spremnošću vojske, ali da mora još mnogo da radi, da ulaže u vojsku i namensku industriju.

On je istakao da su na vežbi vidjeli mnogo nove tehnike, modernizovne tenkove, više tipova dronova – od izviđačkih do dronova kamikaza, i dodao da se ulazi u snažniju proizvodnju tog tipa dronova, sve tipove vazduhoplova.

– Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali moramo još mnogo da radimo – rekao je Vučić.

Na vežbi su učestvovali tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, “Miloš”, “Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm “Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa “oganj” i vozila “hamvi”.

Na vežbi su bili angažovani i avioni “MiG-29”, modernizovani “Orao”, “Super Galeb G-4”, helikopteri “Mi-35M”, “Mi-17”, “H-145M”, “Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i “PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova “Repelent”.

Združenu taktičku vežbu sa bojnim gađanjem “Vihor 2024.” izvela je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #vežbi #Vihor #pokazala #kojim #naoružanjem #raspolaže

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja