NaslovnaVESTIIzmeđu čekića i nakovnja - Vesti online

Između čekića i nakovnja – Vesti online

Youtube/United Nations

Sedište UN u Njujorku

U sedištu UN u Njujorku su održane neformalne konsultacije, iza zatvorenih vrata, o nacrtu rezolucije u Srebrenici kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, a kako je objavljeno na zvaničnoj stranici, sazvale su ih stalne misije Nemačke i Ruande sa misijama Albanije, BiH i još 14 zemalja.

Jačaju pritisci

Predlog rezolucije bi trebalo da se na dnevnom redu nađe početkom maja, a njeno eventualno usvajanje u Generalnoj skupštini UN, prema rečima politikologa Aleksandra Pavića, značilo bi kraj BiH, jer Srbi neće prihvatiti da žive u zemlji gde bi ih, neopravdano, etiketirali.

On je ukazao da je važno da postoji jedinstven srpski odgovor i da Republika Srpska ne bude sama, već da dobije podršku Beograda.

– Rezolucija o Srebrenici u UN i prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope je deo šireg pritiska Zapada da reši srpsko pitanje, odnosno da donese “konačno rešenje”, a to znači trajno otcepljenje Kosmeta od Srbije i ukidanje Republike Srpske.

– Ako prođe ova rezolucija, više ništa neće biti isto. To će biti prelaženje Rubikona. Mislim da će će to biti pečat na ovu dejtonsku BiH, zato što Srbi neće prihvatiti da žive u jednoj zemlji koja hoće da ih obeleži kao genocidne – istakao je Pavić.

Sinhronizovan udar

Podsetio je da je predsednik RS Milorad Dodik rekao da bi eventualno usvajanje te rezolucije značilo samostalnost RS, da je nemoguće drugačije i bilo šta uraditi, a očekivati da RS može da opstane.

– Oni koji su ovo pokrenuli znali su šta će biti posledice i da je ovaj potez sinhronizovan sa napadom na Srbiju preko SE, gde je preporučen prijem samoproglašenog Kosova – kazao je Pavić.

Eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN je nastavak politike Haškog tribunala, koji za cilj ima da se majorizuje celi srpski narod, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Na sceni je, prema njegovim rečima, vrhunac licemerstva.

– Koliko znam, sinoć su obavljene zatvorene konsultacije o nacrtu o Srebrenici, a na sastanku su bili Željko Komšić i Denis Bećirović, a srpski član Predsedništva Željka Cvijanović nije. Dakle, ponovo se događa da se srpski narod preglasava – naveo je on.

Nuždić je rekao za RTRS da smatra da je ovo ne samo udar na RS, već i na Srbiju, upravo zbog rešavanja pitanja KiM.

Politička odluka

Aleksandar Pavić je upitan kakve su šanse Srbije da na glasanju sredinom maja spreči nameru Zapada da primi tzv. Kosovo u SE, istakao da će to biti politička odluka onih koji su to i pokrenuli.

– Odnosno, da li da idu do kraja ili će sve da služi kao sredstvo pritiska da se iznude neki novi ustupci od Srbije – rekao je on.

Treniranje strogoće

Viktor Nuždić kaže da se na srpskom narodu opet trenira strogoća.

– Ponovo se dešava mešanje u unutrašnje stvari u BiH i ne znam kako u BiH može doći do pomirenja ako opet ignorišete volju srpskog naroda – ukazao je Nuždić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Između #čekića #nakovnja #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja