NaslovnaVESTILavrov: Ako dođe do pregovora sa Ukrajinom, Rusija neće praviti pauze u...

Lavrov: Ako dođe do pregovora sa Ukrajinom, Rusija neće praviti pauze u borbama

EPA/Natalia Kolesnikova

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Rusija u slučaju ponovnog pokretanja pregovora sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao, u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda, da je Rusija iskreno spremna za pregovore, ali da ne može da pregovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, jer, kako je naveo, oni ne bi vodili nikuda.

– Iako smo rekli da smo spremni za pregovore, mi nećemo praviti nikakve pauze u borbama. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovoga puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir – ukazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, nije samo reč o stanju na terenu, već i o izmenama Ustava budući da su u sastav Rusije ubačeni novi regioni.

– Potpuno smo uvereni da je potrebno da nastavimo specijalnu vojnu operaciju – rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija nema poverenje u ukrajinsko rukovodstvo.

Ruski šef diplomatije je rekao da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja.

– Rusija uvek bira put pregovora umesto vojnih rešenja, o čemu je u više navrata govorio i ruski lider Vladimir Putin – poručio je Lavrov.

Prvi pregovori Rusije i Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije održani su početkom marta 2022. godine u Belorusiji, ali nisu doneli konkretne rezultate.

U Istanbulu je 29. marta 2022. održana sledeća runda, kada je Moskva prvi put dobila od Kijeva principe mogućeg budućeg sporazuma zabeležene na papiru.

To je posebno uključivalo obaveze o neutralnom, vanblokovskom statusu Ukrajine i njeno odbijanje da na svojoj teritoriji postavi strano oružje, uključujući nuklearno.

Međutim, Ukrajina je prekinula pregovarački proces jednostrano.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Lavrov #Ako #dođe #pregovora #Ukrajinom #Rusija #neće #praviti #pauze #borbama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja