NaslovnaVESTIPeskov: Američka pomoć će dodatno upropastiti Ukrajinu

Peskov: Američka pomoć će dodatno upropastiti Ukrajinu

EPA/Evgenia Novozhenina

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje preldoga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti merama u skladu sa sopstvenim interesima. Peskov je napomenuo da će SAD platiti cenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenela je agencija RIA Novosti.

– Kada je reč o prijedlogu zakona o plenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Verovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese – rekao je portparol Kremlja.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da će američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, koju je danas odobrio donji dom Kongresa, pogoršati globalnu krizu.

– Dodela američke vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalne krize. Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima – napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Prema njenim rečima, američka pomoć Tajvanu predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu, direktan put ka neviđenom pogoršanju situacije u regionu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je danas veliki plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i moguću zabranu društvene mreže TikTok. Odluka o pomoći vrednoj 95 milijardi dolara, trebalo bi sledeće da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Oko 61 milijarda dolara je namenjeno Ukrajini, a taj novac već mesecima očekuje i traži ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD, u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze. Planirano je i više od devet milijardi dolara za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom sveta, navodi se u rezimeu teksta.

Tu pomoć su pozdravili pored Zelenskog, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, NATO i Evropska unija.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Peskov #Američka #pomoć #će #dodatno #upropastiti #Ukrajinu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja