NaslovnaVESTIBlinken upozorio Kinu u vezi Rusije: Biće posledica...

Blinken upozorio Kinu u vezi Rusije: Biće posledica…

Tanjug/AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken ove nedelje otputovaće u Peking da upozori Kinu da prekine sa tehničkom podrškom ruskoj vojsci, ili će u suprotnom biti posledica.

Blinkenova trodnevna poseta, koja počinje u sredu, usledila je nakon što je Donji dom američkog Kongresa u subotu odobrio paket vojne pomoći Ukrajini od 60,8 milijardu dolara i zbog mišljenja zapadnih zemalja da se kineska pomoć Moskvi za proizvodnju vojnog hardvera povećava, prenosi “Politiko”.

– Ako smatramo da je to neophodno, spremni smo da preduzmemo korake protiv kompanija koje ozbiljno narušavaju bezbednost u Ukrajini i Evropi. Pokazali smo spremnost da to učinimo sa kompanijama iz brojnih zemalja, a ne samo iz Kine – rekao je zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči Blinkenove posete.

Već dugo kruže izveštaji da Kina Rusiji šalje tehnologiju dvostruke namene, koja ima i civilnu i vojnu primenu.

Zvaničnik je istakao da podrška Kine znači da je Moskva „u velikoj meri obnovila svoju odbrambenu industrijsku bazu, koja ima uticaj ne samo na rat u Ukrajini, već predstavlja sve veću pretnju za širu evropsku bezbednost“.

Američke službe su ovog meseca saopštile da Kina isporučuje Rusiji delove i mikročipove koji se koriste za proizvodnju dronova, krstarećih projektila i oklopnih vozila.

Govoreći nakon prošlonedeljnog sastanka G7, Blinken je rekao da je Kina „primarni snabdevač“ Rusije kada je u pitanju industrijska podrška za oružje.

– Vidimo da Kina šalje mašine, poluprovodnike i druge predmete dvostruke namene, koji su pomogli Rusiji da obnovi odbrambenu industrijsku bazu – kazao je Blinken.

Blinkenovo putovanje traje do petka, a pored Pekinga, posetiće i Šangaj.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Blinken #upozorio #Kinu #vezi #Rusije #Biće #posledica..

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja