NaslovnaVESTIJedinstvom za otadžbinu - Vesti online

Jedinstvom za otadžbinu – Vesti online

Tanjug

Đorđe Milićević

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija zemalja regiona usvojila je u Podgorici izjavu kojom se daje puna i bezrezervna podrška Srbiji i Srpskoj u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

U obraćanju na skupu ministar bez portfelja za dijasporu Đorđe Milićević pozvao je srpske organizacije i udruženja da jednoglasno osude pokušaje nametanja kolektivne krivice i proglašenja srpskog naroda genocidnim. Apelovao je na jedinstvo svih Srba gde god oni živeli i podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Predloge ministra da se u zaključcima ove konferencije koja se od 20. do 22. aprila održava u Podgorici i Skadru, usvoji osuda sramne preporuke Parlamentarne Skupštine SE o prijemu lažne države Kosovo, kao i da se osudi i odbije rezolucija UN o genocidu u Srebrenici i da se podrži diplomatska borba koju vodi Vučić, učesnici skupa su podržali burnim aplauzom, saopšteno je iz kabineta ministra Milićevića.

– Kada smo izloženi teškim pritiscima najvažnije je da pokažemo slogu i jedinstvo, jer tako možemo da pobedimo i odbranimo vitalne nacionalne i državne interese. Skup kakav je ovaj u Podgorici još je jedan pokazatelj jedinstva srpskog naroda i želje da se za ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koga u regionu, ali poštujući pravo na očuvanje posebnosti naših nacionalnih, verskih prava – kazao je i dodao da Srbija neće nikome u regionu nametati svoju volju, ali neće ni dozvoliti da bilo ko ugrožava identitetska prava srpskog naroda.

Srbija će, kako je istakao, poštovati sve susede, ali će uvek podržavati borbu za ostanak i opstanak srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

– Pomagaćemo našem narodu gde god on živeo, a posebno ćemo raditi na identitetskim pravima, očuvanju srpskog jezika i pisma. Predsednik Vučić dao nam je jasne ciljeve koje sprovodimo, a to je obnova nacionalnog duha, nacionalna konsolidacija, očuvanje srpske kulture, jezika i pisma, kao i ekonomsko jačanje našeg naroda. Ti ciljevi su postavljeni u realne okvire, idu ukorak sa svetom, i ne ugrožavaju nikoga oko nas – poručio je Milićević u obraćanju.

Moja ćirilica

Konferenciji u Podgorici su, kako je navedeno, prisustvovali predstavnici Srba iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Severne Makedonije, Srpske i Federacije BiH. Oni su bili na otvaranju izložbe slikovnog bukvara Moja ćirilica, slikarke Olgice Stefanović, a srpski pisac iz Crne Gore Budimir Dubak je rekao da ona simbolizuje trajno jedinstvo i neuništivost mnogostradalnog srpskog naroda.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jedinstvom #otadžbinu #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja