NaslovnaVESTITim za istinu - Vesti online

Tim za istinu – Vesti online

Tanjug/AP

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je u Misiji Srbije pri UN u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali će se boriti i narod će videti rezultate.

Ovaj tim će se boriti za istinu o tim dešavanjima u Srebrenici do glasanja o rezoluciji, koju su predložile Nemačka i Ruanda, 2. maja. Vučić koji je u Njujorku zbog sednice SB UN posvećene šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika na KiM, na Instagramu je naveo da treba da dođe do susreta sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u Ujedinjenim Nacijama.

Čista politika

Potvrda da Srbija bije pravednu bitku za istinu je tumačenje, a u Srebrenici nije bilo genocida, kaže profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer. Ovaj profesor, koji u stručnim krugovima važi za najvećeg svetskog autoriteta za pitanja Holokausta i genocida, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

– To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva u istoriji – rekao je u intervjuu za potrebe još neobjavljenog dokumentarca “Anatomija obmane: Srebrenica” u produkciji Centra za društvenu stabilnost. On je

i počasni predsednik Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust.

Da se u Srebrenici nije dogodio genocid smatra i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof, koji je više puta upozorio na zloupotrebu tog termina, baš kao što se zloupotrebljava i reč holokaust.

On kaže da se nije dogodio genocid, već ratni zločin i da Generalna skupština UN nije mesto gde treba doneti odluku o tome da li je neki istorijski događaj genocid i predlaganje rezolucije “čista politika”.

Oružje protiv naroda

– Istoričari poznaju činjenice i koji mogu da odluče da li je nešto genocid ili ne. Sve ovo je politika i u tome je problem. Ovi događaji su pretvoreni u oružje protiv naroda. Ljudi koji su iza ovoga koriste to kao oružje protiv određenih grupa ili nacija koje žele da oštete – naveo je Zurof.

Objasnio je da je genocid plan ili namera da se uništi jedan narod, ali su u Srebrenici srpske snage pustile žene i decu i dopustile da se spasu.

– Ovo nije genocid, ovo je ratni zločin, jer su pretežno ubijani muškarci od kojih su neki bili borci – rekao je Zurof i dodao da je problem što svi žele da tvrde da je njihova tragedija “najgora moguća”.

Kao potencijalne posledice usvajanja rezolucije Zurof vidi mogućnost da BiH zatraži odštetu od Republike Srpske i Srbije. Za to, kako kaže, nema osnova, jer genocida nije bilo.

– Rezolucija neće dovesti do pomirenja etničkih grupa u BiH, baš suprotno. Zapaliće vatru i dovešće do dosta problema – rekao je, dodajući da je tvrdnja da je u Srebrenici počinjen genocid, “strašna i velika laž”.

Vid kazne

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da će najavljena rezolucija biti prva koja će podeliti svet, kao i da postoji ogroman broj neutralnih zemalja koje smatraju da je ovo dokument sa političkim prizvukom i ciljem da završi neke geopolitičke procese.

– Jasno da je rezolucija usmerena protiv Srba kao vid kazne jer nisu deo NATO agende i da sve ovo nema nikakve veze sa pijetetom prema žrtvama u Srebrenici.

Povući predlog

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osetljiva tema ne bi bila politizovana.

– Štab, koji je formiran u Misiji UN, neprekidno će se 24 sata baviti situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN – kaže on.

Dvostruki aršini

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da je međunarodna nezavisna komisija dokazala da u Srebrenici nije bilo genocida.

Podsetio je da je u Podrinju stradalo 3.267 Srba, a više od 80 odsto od maja 1992. do marta 1993, da je ubijeno je 72 srpske dece.

Ukazao je i da je sud u Hagu osudio 14 Srba, tri na doživotne robije, a 11 na 189 godina zatvora, da su za Srebrenicu podignute optužnice protiv 76 Srba, a do sada 26 osuđeno na 439 godina, dok je 169 Srba optuženo za Podrinje, a 46 osuđeno na 668 godina. Istakao da je svega pet muslimana optuženo za zločine nad Srbima u Srebrenici, od čega je jedan na tri godine, dok je za Podrinje optuženo 16 muslimana, a četiri lica osuđena na ukupno 29 godina.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Tim #istinu #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja