NaslovnaRAZONODADodajte ove namirnice ishrani za zdravu kosu, kožu i nokte

Dodajte ove namirnice ishrani za zdravu kosu, kožu i nokte

Kada razmišljamo o poboljšanju zdravlja kose, kože i noktiju, prva pomisao bi mogla biti da je vreme da odete što pre u kozmetički salon. Ipak, stručnjaci će se složiti da je podjednako važno šta unosite u telo podjednako kao i šta koristite od preparata.

„Vaša koža i telo će biti odraz onoga šta jedete i pijete”, kaže Alen Mišon, medicinski direktor na klinici za kožu u Otavi i sertifikovani medicinski stručnjak Američke akademije za estetsku medicinu.

Zvuči izvodljivo – ša, čak i ukusno. Ali da li je moguće jesti svoj put do bolje, zdravije kose, kože i noktiju? Evo šta kažu istraživanja i stručnjaci.

Da li hrana utiče na kosu, kožu i nokte?

Poznato je koliko hrana utiče na ljudsko zdravlje, a d ali to može i kada je lepota u pitanju.

Kosa

Mediteranska ishrana bogata sirovim povrćem i svežim biljem, kao i dijeta bogata proteinima i sojom, mogu biti korisna komplementarna terapija za alopeciju bez ožiljaka.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da žene koje su jele ishranu sa niskim glikemijskim indeksom bogate složenim ugljenim hidratima, vitaminima A, B i C i mineralima kao što su cink i magnezijum mogu imati manji gubitak kose tokom menopauze, prenosi Healthline. Mala studija iz 2019. na dve žene starosti od 39 i 41 godine sugeriše da bi ograničavanje unosa tunjevine bogate živom moglo da preokrene gubitak kose u ranoj menopauzi. Pregled iz 2019. godine ukazao je da nedostaci mikronutrijenata od pouzdanog izvora, kao što su ishrana bez biotina, vitamina A i C i cinka, mogu uticati na zdravlje kose.

Koža i nokti

Ispitivanje iz 2022. sugeriše da bi ishrana biljnom hranom mogla imati koristi za zdravlje i funkciju kožne barijere. S druge strane, ishrana može sprečiti znake starenja, ali se ne zna u kom obimu. Nokti su bogati keratinom, a ishrana može uticati na njihovo zdravlje. Takođe, skoro svaki nedostatak u ishrani, kao što su kalcijum ili gvožđe, može uticati na rast noktiju.

Koju hranu jesti i zašto

Iako se istraživanja razvijaju, posebno za nokte i kožu, ishrana može biti niskorizičan način da pokušate da poboljšate rast kose, kože i noktiju.

Masne ribe

Nutrcionista Kejti Tomas kaže da morski plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama mogu biti od koristi za kosu i kožu.

„Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale i crvenila u telu i koži”, kaže Tomas navodeći da one takođe bogat izvor proteina, moćnog antioksidanta vitamina E i biotina, hranljivi sastojak koji podržava proizvodnju keratina.

Ribe koje ona preporučuje su losos, haringa,skuša. Zatim na spisku je i sladak krompir.

Starija studija iz 2004. godine pokazala je da antocijanini u ljubičastom slatkom krompiru imaju antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati upalu kože. Antioksidansi takođe mogu pomoći u zaštiti od slobodnih radikala, koji mogu izazvati prevremeno starenje. Studija iz 2012. godine pokazala je da ljudi sa nedostatkom vitamina A mogu primetiti štetne efekte na kosu i kožu.

Orasi i semenke

Tomaško kaže da su neka semena, posebno semenke suncokreta, dobri izvori biotina, belančevina, vitamina E. Orasi, bademi takođe sadrže dosta antioksidativnih vitamina.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima i hranljivim materijama koje utiču na zdravlje kože i noktiju, uključujući vitamin C, A, E.

Jaja

Proteini su suštinski deo ishrane zdrave za kosu koja je napravljena od proteina zvanog keratin, tako da ishrana sa nedostatkom proteina može učiniti kosu krhkom.

Jedno izuzetno veliko jaje ima skoro sedam grama proteina.

Tamno, lisnato povrće

Spanać, kelj, blitva, kelj učiniće čudo za vašu lepotu.

Hrana bogata vodom

Voda za piće nije jedini način da povećate unos tečnosti i da se hidrirate. Na meniju treba da vam budu i namirnice bogate vodom kao što su krastavci, lubenica, celer, jabuke, breskve, paradajz, zelena salata, dinja, potočarka, jagode.

Koju hranu i aditive izbegavati 

Nepotrebno je da potpuno isključite bilo šta iz svoje ishrane osim ako nemate alergiju ili netoleranciju. Ipak, određene namirnice treba konzumirati umereno. Tu na prvom mestu spadaju alkohol, industrijski proizvodi, slatkiši i suhomesnati proizvodi. Oni čine da se gojimo i da se voda skuplja u organizmu pa su nam otečeni zglobovi, kapci… Što sve utiče na lošiji izgled i nije nikako hranljivo za kosu, kožu ili nokte.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dodajte #ove #namirnice #ishrani #zdravu #kosu #kožu #nokte

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja