NaslovnaVESTIRode: Ako želi članstvo u SE Priština da preduzme opipljive korake ka...

Rode: Ako želi članstvo u SE Priština da preduzme opipljive korake ka formiranju ZSO

Printscreen/Youtube

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da bi Priština, ako želi članstvo u Savetu Evrope, trebalo da preduzme “opipljive korake” za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je za prištinsku Kohu rekao da je ZSO zakonska obaveza Prištine i da je potreban “opipljiv korak” ka njenom formiranju.

– Potpuna implementacija je deo Ohridskog sporazuma. Ali ako želite negde da uđete, morate napraviti opipljiv korak – rekao je on i dodao da pod tim podrazumeva da se statut ZSO pošalje na razmatranje Ustavnom sudu u Prištini.

Na pitanje da li je formiranje ZSO dodatni uslov za članstvo, on je odgovorio potvrdno i dodao da SE pridaje poseban značaj pitanju prava manjina.

– Najbolji način da pokažete da je Kosovo posvećeno je da počne da sprovodi ZSO. Dakle, da se napravi opipljiv korak. Moja preporuka je – što više uradite pre sastanka Komiteta ministara, veće su šanse za uspešno glasanje, a verujte mi, Nemačka je veoma zainteresovana za uspešno glasanje i članstvo u SE – rekao je Rode.

Istu poruku Prištini je poslao i predsednik Francuske Emanuel Makron koji je u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem poručio da sporazumi moraju da se sprovedu, kao i da je članstvo u Savetu Evrope povezano sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rode #Ako #želi #članstvo #Priština #preduzme #opipljive #korake #formiranju #ZSO

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja