NaslovnaRAZONODAOvo su sigurni znaci da ste zaljubljeni

Ovo su sigurni znaci da ste zaljubljeni

Različiti oblici ljubavi povezani su jedni sa drugima i imaju zajednički koren u iskustvima iz detinjstva, smatrao je Zigmund Frojd.

Njegova teorija je da je psihički izvor zaljubljenosti naše viđenje idealnog sebe u drugome. A više drugih studija je proučavalo kako naše telo fizički reaguje na ljubav.

Zaljubljivanje aktivira čak 12 regija u mozgu, pa zato naučnici smatraju da „ljubav na prvi pogled” zaista postoji. Zbog toga osoba može u nekog da se zaljubi nakon samo nekoliko sekundi pošto ga upozna.

Stara izreka da nam srce stane kada smo zaljubljeni, donekle je istinita. Naime, proces zaljubljivanja utiče na nivo hormona, smanjuje krvni pritisak i usporava srčani ritam.

Više studija je pokazalo da zaljubljene osobe izgube makar sat vremena sna dnevno. Krivac je, naravno, osoba u koju smo zaljubljeni i o kojoj razmišljamo pre nego što utonemo u san.

Osećaj zaljubljenosti utiče na iste nervne receptore na koje utiču i lekovi protiv bolova.

Mozak u trenucima zaljubljenosti ispušta hormon oksitocin koji utiče na memoriju.

U jednoj studiji je dokazano da osobe koje su zaljubljene imaju osetljivije čulo ukusa i da im sve ima mnogo slađi ukus.

Naučno je dokazano da zaljubljenost utiče na sposobnost fokusiranja i na koncentraciju.

Kada pričaju sa osobama koje im se dopadaju, pripadnice lepšeg pola imaju tendenciju da povisuju ton, tvrdi studija objavljena u časopisu “Evolucionarna psihologija”.

Istraživači su pronašli vezu između srećno zaljubljenih parova i zdravlja njihovih kostiju. Naime, ovi parovi su vremenom razvili otpornije kosti.


 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovo #sigurni #znaci #ste #zaljubljeni

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja