NaslovnaPLANETAŠojgu dobio poslednju opomenu, pokušava da izbegne najgori scenario

Šojgu dobio poslednju opomenu, pokušava da izbegne najgori scenario

Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov prisustvovao je prethodne nedelje sastanku najvišeg vojnog vrha, sedeći udaljeno od svog šefa Sergeja Šojgua i noseći uniformu jednog od najviših zvaničnika u zemlji. Samo nekoliko sati kasnije, Ivanov je uhapšen zbog sumnje da je umešan u korupciju i preti mu višegodišnja zatvorska kazna. Međutim, ovo je verovatno i poruka Sergeju Šojguu, i to neposredno pred promene u Kremlju koje Vladimir Putin navodno planira da sprovede nakon inauguracije u maju.

Pad Timura Ivanova, čoveka čiji je raskošan način života bio poznat i tolerisan u Kremlju godinama, nanosi značajan udarac njegovom dugogodišnjem mentoru, ministru odbrane Sergeju Šojguu, u vreme kada veliki deo političke elite u zemlji očekuje skoru rekonstrukciju.

Timur Ivanov Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Promene u vrhu ruske vlasti

Očekuje se da će predsednik Vladimir Putin, koji će biti inaugurisan sledećeg meseca, formirati novi kabinet i podneti tu odluku na odobrenje parlamentu, što će izazvati borbu za vlast iza kulisa.

Usred nadmetanja, Šojguov tim je u početku izgledao kao da je u usponu, podržan nedavnim napretkom Rusije u Ukrajini i smrću šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je bio najglasniji Šojguov kritičar i rival.

Ali, hapšenje Ivanova, najvišeg zvaničnika koji je pritvoren od 2016. godine, signaliziralo je promenu u Šojguovom statusu, rekla je za FT osoba bliska ruskom ministarstvu odbrane, posebno imajući u vidu veoma vidljiv način na koji je zamenik ministra izveden pred sud.

„Mogli su prvo da ga otpuste da su samo hteli da oslabe Šojgua. To bi pokazalo da su se oslobodili korupcije. Umesto toga, uhapsili su ga u kancelariji, u uniformi, odmah posle sednice odbora ministarstva odbrane na kojoj je sedeo jedno mesto dalje od Šojgua. Sve je to pozorište“, rekao je izvor za FT.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pošto je poznato da Putin daje prednost lojalnosti iznad svega, Šojgu je do sada preživeo uprkos ponižavajućim neuspesima tokom prvih nedelja invazije na Ukrajinu, i činjenici da je „specijalna vojna operacija“, kako Moskva naziva rat u Ukrajini, koja je trebalo da traje tri dana, sada ušla u treću godinu.

Ministar odbrane Rusije je takođe izdržao žestoke kritike Prigožina, koji je prošle godine pokušao pobunu protiv Šojgua i drugih vojnih lidera. Nakon što je pobuna obustavljena, Šojgu je ostao na funkciji, a dva meseca kasnije Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći.

Ali Putin, za koga se zna da je oprezan i ne želi da bilo koja frakcija u njegovoj eliti dobije previše snage, izgleda je zaključio da Kremlj mora da pronađe novi način da uravnoteži centar moći Šojgua i ministarstvo odbrane, sada kada Prigožin više ne igra ovu ulogu.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Luksuzan život Ivanova

Ekstravagantni način života Timura Ivanova, očigledno iznad njegovih zvaničnih primanja, učinio ga je lakom metom.

„Ovaj čovek je tako raskošno živeo, kao i njegova žena. Putina nije toliko briga za korupciju, ali još uvek postoji granica“, tvrdi izvor FT-a.

Nekoliko istraga aktivista i novinara poslednjih godina razotkrilo je luksuz u kojem uživaju Ivanov i njegova porodica.

Timur Ivanov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Antikorupcijski tim pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog napravio je 40-minutni film koji dokumentuje njegove vile, automobile i raskošan način života, a sve je potkrijepljeno privatnim fotografijama, fakturama i računima.

Jedno od otkrića Fondacije za borbu protiv korupcije bila je dugogodišnja veza između Ivanova i kompanije pod nazivom „Olimpcitistroj“, koja je dobila velike ugovore o vojnim građevinskim radovima, uključujući najskorije za rekonstrukciju Marijupolja, ukrajinskog grada koji je ruska vojska uništila i okupirala 2022.

Istražitelji fondacije su tvrdili da je građevinska kompanija platila brojne privatne račune u ime Ivanovljeve supruge, uključujući sponzorisanje njene kupovine nakita i renoviranja porodične luksuzne vile.

Moskovski sud zamrznuo je imovinu Ivanova nakon što je rusko odeljenje za krivične istrage u utorak saopštilo da je Ivanov uhapšen zbog primanja mita.

Istog dana, suosnivač „Olimpcitistroja“, Aleksandar Fomin, takođe je priveden i optužen za nuđenje mita.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šojgu #dobio #poslednju #opomenu #pokušava #izbegne #najgori #scenario

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja