NaslovnaRAZONODAKako vam nauka može pomoći da uspavate uplakanu bebu

Kako vam nauka može pomoći da uspavate uplakanu bebu

Istraživanja japanskih i italijanskih naučnika su potvrdila da se uplakana beba najlakše smiri u majčinom naručju, ali su donela i novo korisno saznanje: beba će zaspati i ostati umirena ako, nakon nošenja, sedimo s njom na krevetu najmanje pet minuta.

Nosili ste i nunali dete u naručju sve dok se nije umirilo i konačno zaspalo. Spustili ste ga u krevetac… ali se ubrzo probudilo i ponovo zaplakalo. Ova frustrirajuća situacija je dobro poznata mnogim roditeljima. Ako ste se pronašli u njoj, biće vam zanimljivo da se upoznate sa novim saznanjima o tome kako je najbolje umiriti i uspavati bebu.

Naime, ako nosite uplakanu bebu pet minuta, zatim sedite držeći je u naručju bar još pet do osam minuta, biće mirna dovoljno dugo da možete da je spustite u krevetac a da je ne probudite, pokazala su istraživanja. Naučnici su prethodno pokazali da nošenje opušta bebu koja plače i smiruje njene otkucaje srca. Japanski naučnici iz Instituta RIKEN ukazuju na sličnost sa životinjskim svetom. Mladunci pojedinih sisara se smire kada ih roditelji podignu i kreću se sa njima. U narednoj studiji istraživači su se vodili time – šta je potrebno da se beba uspava dovoljno čvrsto da je spuštanje u krevet ne probudi.

Sproveli su eksperiment sa dvadeset i jednom bebom i njihovim majkama. Bebama uzrasta do sedam meseci stavili su uređaje koji mere otkucaje srca. Snimali su decu i posmatrali njihovo raspoloženje dok su ih majke nosile po sobi, dok su sedele držeći ih u naručju i dok su ih spuštale u krevetac. To je omogućilo naučnom timu da posmatra kako bebe reaguju na različita okruženja i da zabeleži svaki njihov otkucaj srca, bilo da su uplakane, kenjkave, razbuđene, bilo pospane.

„Ispitivali smo fiziološku pozadinu pojava koje su nam opštepoznate, ali za koje često ne znamo kako zapravo funkcionišu”, kaže Đanluka Espozito, razvojni psiholog sa Univerziteta Trento u Italiji.

Bebama su se usporili otkucaji srca i prestajale su da plaču kada su ih majke uzimale u naručje i nosile tako pet minuta. Neke bebe su čak i zaspale. Istraživači su takođe primetili da bebe reaguju na pokret roditelja i kada su u dubokom snu. Na primer, njihovi otkucaji srca bi se pojačali kada bi se majke naglo okrenule ili pokušale da ih spuste.

Kumi Karoda iz Instituta RIKEN kaže:

„Čak i kao majka četvoro dece, bila sam veoma iznenađena rezultatom. Mislila sam da to što se bebe bude kada ih spustimo u krevetac ima veze sa pozom u kojoj su ili sa tim koliko ih nežno spustimo, ali eksperiment je pokazao drugačije”.

Sedenje ublažava prelaz od hodanja do spuštanja u krevet. Bebama koje ušuškane u majčinom krilu provedu bar pet minuta usporavaju se otkucaji srca i one se ne bude nakon što ih majka spusti u krevet.

Nasuprot tome, bebama koje u majčinom naručju miruju manje od pet minuta, ubrzavaju se otkucaji srca i one se bude nedugo nakon što su položene u krevet.

Period od pet do osam minuta, koji istraživači preporučuju, grubo korespondira sa vremenom koje je potrebno odraslim osobama da padnu u dublji san. Mnoga istraživanja se bave vezom između majke i deteta, „ali nisam videla rad koji pokazuje da deca reaguju na majčino ponašanje dok spavaju”, kaže Sara Berger, razvojna psihologinja koja nije bila deo istraživačkog tima.

Stručnjaci upozoravaju da ovaj metod nije čarobni štapić za sve bebe. Ne isključuje besane noći, ali ipak, to je nešto što roditelji mogu da probaju. Istraživanje je rađeno s majkama, ali može da ga isproba bilo koja osoba bliska detetu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #vam #nauka #može #pomoći #uspavate #uplakanu #bebu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja