NaslovnaRAZONODAVenera na slikama Dantea Rosetija

Venera na slikama Dantea Rosetija

„Ne mogu da je slikam jer je volim”, govorio je Vilijem Moris (1834–1896), engleski arhitekta i dizajner, svestrani umetnik i vešt poslovni čovek, rodonačelnik poznatog umetničkog pokreta „Umetnost i zanati”. Govorio je to gledajući u svoju lepu, mladu ženu Džejn, kojom se oženio protiv volje svojih roditelja.

On mlad, lep, bogat, talentovan, slavan, pripadnik više srednje klase zaljubio se u devojku više nego skromnog, radničkog porekla, što je u vreme viktorijanske epohe u Engleskoj bilo ravno skandalu. Moris je za Džejn napravio kuću od crvene opeke po projektu slavnog arhitekte Filipa Veba, njene sobe oblepio je cvetnim tapetama po sopstvenim crtežima, crtanim rukom, za nju napravio nameštaj takođe ručno rađen po sopstvenim projektima, kuću okružio romantičnim vrtom, u kombinaciji voćnjaka i bašte… Vilijem Moris je pripadao Bratstvu Prerafaelita, umetničkom pokretu osnovanom 1848, od strane pesnika i slikara, čiji su ideali bili da putem umetnosti prenose moralne poruke sadržane u hrišćanskom učenju. Osnov njihove umetnosti bila je Biblija, ali i mitologija, legende…

Jedan od najbližih saradnika Vilijama Morisa bio je Dante Gabrijel Roseti, pesnik i slikar, sin italijanskog političkog emigranta, koji je u London došao iz Napulja. Bio je očaran lepotom Džejn, koju je još pre njene udaje za Morisa jednom sreo u malom londonskom pozorištu.

Ona je tada imala 18 godina, izduženi vrat, prelepe krupne oči, pune usne i ogroman slap bujne, talasaste kose koja joj je padala niz pleća. Za razliku od Morisa, on je mogao da je slika! Postali su ljubavnici (neki kažu samo platonski), a ona je na Rosetijevim slikama oživela likove Venere, Madone, Jelene Trojanske, Danteove Beatriče… sve u vreme dok je prezaposleni Moris stvarao novu stranicu u istoriji dekoracije enterijera i dizajna nameštaja.

O umetniku

Dante Gabrijel Roseti (1828–1882), rođen je u Londonu kao sin italijanskog iseljenika – profesora italijanskog jezika iz Napulja. Studirao je slikarstvo na Kraljevskoj akademiji između 1845. i 1847. godine. Jedan je od osnivača umetničkog pokreta „Bratstvo Prerafaelita”, među kojima je bio i Vilijem Moris. Godine 1856. počinje da se bavi ilustracijama knjiga i časopisa, a od 1861. biva uključen u firmu „Moris i ko.”, u kojoj se bavi dizajnom stakla, zatim dekoracijom enterijera za poznate londonske firme. Jedna sofa koju je dizajnirao Roseti bila je izložena na Morisovoj izložbi u Londonu 1862. Projektovao je i stolice kao i drugu opremu za uređenje enterijera. Roseti je bio svestrani umetnik, pesnik i slikar, preveo je Danteovu „Božanstvenu komediju” i bavio se uspešno poezijom kao i slikarstvom u duhu italijanskih umetnika – slikara pre Rafaela.

Arh. Radmila Milosavljević

www.dopisna-skola-ambijent.rs

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Venera #slikama #Dantea #Rosetija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja