NaslovnaRAZONODAEre, Burgijaši i Lale

Ere, Burgijaši i Lale

Ne znamo da li u svetu postoji zemlja slična Srbiji, u kojoj žitelji gradova i krajeva, celih regiona i oblasti imaju grupni nadimak, po pravilu neobičan. Gotovo da nema grada čiji stanovnici nisu dobili, što bi rekli Prečani, svoje – špicname. I ti nadimci traju decenijama, a neki i duže od veka, a zanimljivo je da novijih nema. I ljudi, poznati po duhovitosti i britkom umu, koji žive od planine Tare do istoimene reke već vekovima nose nadimak Ere ili Ercovi, i to ma gde živeli. Među njima su Užičani dobili i dodatnu odrednicu, nadimak Burgijaši, jer se za njih veruje da sve probleme reše, odnosno izburgijaju.

Svi iz Banata su, naravno, Lale, a po legendi nadimak duguju Mariji Tereziji, koja je, kada joj je ponestalo ordenja za vojnike koji su pred Turcima branili monarhiju, okasnele banatske vojnike navodno nagradila zlatnim lancem s priveskom u obliku lale. Skinula ga je sebi s vrata i rekla vojniku: „Vi ste moje lale.”

Jagodinci su Ćurani, Kruševljani Čarapani (jer su se turskoj vosci prikrali samo u čarapama i pobedili je 1806. godine), ljudi iz Azbukovice su Krivotorbići, jer tako nose šarenu istkanu torbicu preko ramena, u koju stave sir, hleb i rakiju.

 

 

 

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ere #Burgijaši #Lale

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja