Jedan od najstarijih hrišćanskih običaja je farbanje vaskršnjih jaja. A zašto se boje jaja? Crvena boja je simbol radosti i Vaskrsenja, a po jednoj od legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao, jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoška snese crvena jaja. Sledeće godine na dan vaskrsenja kokoške u Jerusalimu pronele crvena jaja
Jaja se farbaju se na Veliki četvrtak, petak i subotu, a ono prvo crveno – čuva do sledećeg Uskrsa.
Prvo vaskršnje jaje farba se u crvenu boju i čuva, kao čuvarkuća, godinu dana. Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju, pored prirodnih, postoji veliki broj i veštačkih boja.
Na tradicionalan način u tople crvene ili žute tonove mogu se ofarbati u vodi u kojoj su prethodno iskuvane ljuske crnog luka, crvenog luka, cvekla, čaj od hi9biskusa… Da bi jaja bila šarena, umesto kupovnih sličica, efektni će biti i motivi biljnih listića (peršuna, detelina, paprati…). Tako što se na jaja, pre nego što se spustite u vodu sa farbom, prilepe ovi listići, učvrste najlon čarapom koja se čvrsto obavije oko jaja i zaveže. Za dobijanje šara na jajima oni vičniji koriste vosak. Ofarbana jaja će dobiti visok sjaj i intezivnu boju ako se prebrišu krpom na koju se prethodno nanese malo ulja.
Skuvana jaja, pre nego što se počne sa farbanjem mogu da se iscrtaju i voštanim (masnim) bojama (obično ih deca koriste za likovno) i tako iscrtana farbaju. Kada se osuši boja, sa uljem se izglancaju i ono što je iscrtano ostaće ne farbano. Prosto i nije teško.
Prilikom kupovine treba birati skroz bela ili svetlo žuta jaja, lakše se farbaju. Sitnija jaja ređe pucaju prilikom kuvanja.
Treba imati na umu da jaja za bojenje moraju biti na sobnoj temperaturi, nikako se ne smeju kuvati jaja koja su tek izvađena iz frižidera.
#Farbanje #jaja #prirodnim #bojama