NaslovnaVESTIZSO je kičma sporazuma, Priština odbija konstruktivne predloge

ZSO je kičma sporazuma, Priština odbija konstruktivne predloge

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja kičmu Briselskog sporazuma, kao i da je Priština odbila konstruktivan predlog nacrta statuta ZSO koji je uradio Beograd.

On je za tv Pink rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio i predlog EU i da je kada je video da sve ide u pravcu da on dobije konačan okvir, doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

“Mi smo napravili dobar iskorak kada govorimo o ZSO i tom statutu Miroslava Lajčaka. Priština je to videla, da se ide u pravcu sve bližeg dogovora oko konačnog statuta i da razgovori zapravo imaju smisla, da su naši eksperti sa ekspertima EU pronašli zajednički jezik. Inače sve vreme Priština odbija i odbijala je da razgovara o tom nacrtu statuta, a da bi sprečili te razgovore i dogovor o konačnom statutu Kurti u decembru mesecu kreće sa ovom jednostranom odlukom o ukidanju dinara”, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, prošlo je 11 godina, a da Priština nije ispunila jedan zahtev i da nije formirana ZSO koja predstavlja predusov za opstanak sprskog naroda na KiM.

“ZSO predstavlja kičmu Briselskog sporazuma i dogovora, jer se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz 2013. godine odnosi na formiranje ZSO. Oni (Priština) ne žele to da urade, jer ne žele da obezbede individualna i kolektivna prava za srpski narod koji svakoga dana gaze na KiM. Sve srpsko danas je ugroženo između ostalog i zbog toga što nemamo ZSO. Srbi odlaze,15 odsto Srba, pogotovo sa severa KiM je trajno napustilo svoja vekovna ognjište i otišlo u pravcu centralne Srbije, zato što nemamo ZSO”, rekao je Petković.

Kurti mi godinu dana, protivno svim sporazumima, zabranjuje ulazak na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da mu već godinu dana prištinski režim na čelu sa privremenim premijerom Aljbinom Kurtijem sprečava da poseti prostor KiM protivno svim sporazumima, a posebno sporazumu o zvaničnim posetama.

“Ja sam svoju posetu najavio na vreme, u skladu sa svim procedurama, iako smo nedavno u Briselu ponovo pokrenuli to pitanje. Zaista je neodrživo da na takav način Kurti krši sporazum o zvaničnim posetama. Ponovo su se oglušili o sve dogovore i na jedan odvratni način mi ponovo zabranili ulazak na prostor KiM”, rekao je Petković za TV Pink povodom zabrane da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Dodao je nije dobio nikakvo obrazloženje za zabranu i da je mejl sadržao samo jednu rečenicu u kojoj je navedeno da mu je zabranjena poseta.

On dodaje da je cilj njegove posete bio verske prirode.

“Cilj je bio da prisustvujem vaskršnjoj liturgiji i ponoćnoj liturgiji u Visokim Dečanima, da budem sa našim narodom i u manastiru Gračanica i u Manastiru Draganac u Kosovskom pomoravlju. Da se tamo sretnem sa našim najmlađima”, rekao je Petković i dodaje da mu Priština ne dozvoljava da poseti KiM čak i kada je priroda obilaska isključivo verskog karaktera.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#ZSO #kičma #sporazuma #Priština #odbija #konstruktivne #predloge

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja