NaslovnaRAZONODAValter je bio socijalistički superheroj

Valter je bio socijalistički superheroj

Kina je Balkan otkrila kroz film „Valter brani Sarajevo”. On je narodu daleke zemlje pružio uvid u drugačiji komunizam  i socijalistički način razvoja. Ključna stvar u tome bio je lik Valtera kojeg je glumio Bata Živojinović.

– Film je bio instant hit kada se pojavio.  Taj film i danas spada u klasike koje publika i dalje voli, bez obzira na broj emitovanja, objašnjava novinar Kineske globalne TV mreže , koja je emitovala prilog o kulturnim vezama Srbije i Kine.  


(Youtube)

 Nakon raspada Jugoslavije, film je ostao jaka kulturna veza koja spada Kinu i Srbiju. TV ekipa je posetila Kulturni centar Srbije u Pekingu gde im je direktorka, Tatjana Soldat, na kineskom jeziku objasnila da je Valter bio istorijska ličnost, Srbin.

– Kineska vojska videla je da ima drugove koji se bore protiv fašizma, ali imaju drugačiju frizuru i odeću. Film prikazuje potpuno drugačiju borbu protiv nacista. Publika je videla da borci mogu da budu hrabri a opet da budu kul, objašnjava Žuo Heng, istraživač Kineskog filmskog  arhiva.

Sada je kulturna saradnja Srbije i Kine prevazišla samo jedan film i socijalističkog superheroja. Od kada naše zemlje povezuju direktne avio-linije, Kinezi su ponovo otkrili Srbiju.

– Kineskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju. Srpski narod se prijateljski  odnosi prema gostima iz Kine. U velikim gradovima imamo čak i putokaze na kineskom jeziku. Tu smo da gostima boravak učinimo što prijatnijim, objasnila je Tatjana Soldat.  

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Valter #bio #socijalistički #superheroj

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja