NaslovnaPLANETADuško Knežević traži da ga u zatvoru posete mitropolit Joanikije i ambasador...

Duško Knežević traži da ga u zatvoru posete mitropolit Joanikije i ambasador Velike Britanije

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je 30. aprila izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije, čiji je takođe državljanin, zbog nehumanih uslova u pritvorskoj jedinici Istražnog zatvora u Spužu, zatražio posetu diplomatskog osoblja Ambasade UK u Podgorici, mitropolita Joanikija, kao i da mu rodbina donosi hranu.

Knežević je to, između ostalog, zatražio u pismu upućenom načelniku UIKS Vladimiru Šćepanoviću, kod kojeg je zatražio i prijem da bi mu izneo svoje zahteve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (EĆR).

Knežević je u pismu dostavljenom i medijima, u osam tačaka opširno opisao izuzetno loše uslove u kojima se nalazi i ističe: „Tražim dolazak eksperata koji rade za Evropsku komisiju i bave se ljudskim pravima i zatvorskim uslovima (Prison Conditions), da potvrde moje navode“. Ovo, dodao je, treba hitno odobriti radi EK i izveštaja o ispunjenosti privremenih merila – IBAR.

Duško Knežević posle saslušanja kod istražnog sudije, Foto: R.Z/ATA Images

Zatražio je i dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici, jer je, podseća, njihov državljanin.

„Molim Vas da mi odobrite posetu njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. I da kontaktirate sekretara Mitropolije na Cetinju“, naveo je Knežević.

Zamolio je da mu se odobri dolazak njegovih baristera iz Londona, a reč je o posebnoj vrsti advokata u Velikoj Britaniji, radi, kako je naveo, utvrđivanja obaveza koje je Crna Gora preuzela pred sudom u Londonu, a koji će istovremeno tražiti sastanak sa ministrom pravde Andrejom Milovićem, jer je za njegovu ekstradiciju odgovorno crnogorsko Ministarstvo pravde. Knežević je zamolio i da bude premešten u sobu kod pritvorenika Mila Božovića, bivšeg predsednika Opštine Budva, jer se, kako kaže, oseća klaustrofobično i usamljeno, i noću spava pod tabletama.

„Odričem se zatvorske hrane i tražim da mi porodica i prijatelji donose obroke“, naveo je Knežević i zatražio da kopija njegovog pisma bude dostavljena i resornom ministru Andreju Miloviću.

Knežević je Crnoj Gori izručen 30. aprila i istog dana mu je potvrđen pritvor koji je određen istovremeno sa raspisivanjem poternice pre pet godina.

Advokati stranci iz njegovog tima odbrane upozorili su u više navrata da očekuju da pute pušten da se brani sa slobode, te da je ponuđeno jemstvo od 75.000 britanskih funti.

Oni su rekli i da su veoma zabrinuti za bezbednost Kneževića u zatvoru, s obzirom da se tamo nalazi veliki broj pripadnika dva kriminalna klana iz Crne Gore, koji su ga pominjali u negativnom kontekstu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Duško #Knežević #traži #zatvoru #posete #mitropolit #Joanikije #ambasador #Velike #Britanije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja