NaslovnaRAZONODANa Krfu su Uskrs proslavili bacanjem ćupova sa balkona

Na Krfu su Uskrs proslavili bacanjem ćupova sa balkona

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, na ostrvu Krfu u Grčkoj obeležavaju na specifičan način – bacanjem Botidona, glinenih ćupova ofarbanih u crveno, sa balkona i prozora na ulicu, uz zvonjavu zvona i muziku orkestara. Ovaj običaj potiče još iz drevne Grčke i, navodno, tera zle duhove sa ostrva. Svako uzme komadić polomljenog ćupa i čuva ga za sreću do sledeće godine.

Ceremonije proslavljanja Uskrsa počinju na praznik Cveti, nedelju dana pre Vaskrsa. Tada se održava povorka Svetog Spiridona, kojom se slavi tradicija i zahvalnost svecu koji je oslobodio Krf od smrtonosne kuge 1629. godine. Lokalni bendovi i orkestri učestvuju u događaju, a Filharmonijsko društvo „Mantzaros” održava svečani koncert u Gradskom pozorištu.

U ponedeljak pre Uskrsa, stanovništvo obavlja kupovinu, kako bi se pripremilo za praznik. Fenjeri u gradu i krst Stare tvrđave osvetljavaju se ljubičastom bojom.

Na Veliki Četvrtak, zvonjenje prvog zvona označava da je vreme da se uskršnja jaja oboje u crveno.

U svim crkvama se održava Služba Svetog Stradanja. Rimokatolička crkva na Krfu, takođe, učestvuje u pravoslavnim događajima i slavi praznike zajedno sa pravoslavnom zajednicom.

Na Veliki Petak mlade devojke ukrašavaju epitafe koji se nose u povorkama. Epitafi iz svih crkava se susreću u centru grada, a najimpresivniji epitaf katedrale Mitropolis pojavljuje se uz pratnju filharmonijskog orkestra.

Na Vaskrsnu Nedelju proslava počinje u 6 sati ujutru, u crkvi Bogorodice stranaca, gde se simulira veštački zemljotres. Nakon proglašenja prvog Vaskrsenja, ljudi jedni drugima govore „Hristos Anesti” (Hristos Vaskrse), a odgovor je „Alithos Anesti” (Vaistinu Vaskrse).

U mestu Pinija na ostrvu, postavlja se velika otvorena bačva „Mastela” napunjena vodom. Svako ko prolazi pored nje ubacuje novčić za sreću.

Najspektakularnija misa dešava se na Gornjoj Esplanadi u gradu Krfu, gde se uz vatromete, slavi Hristovo vaskrsnuće. Specijaliteti kao što su supa „Tsiličurda” i uskršnja torta „Fogatsa” upotpunjuju proslavu.

Porodice se u domovima tradicionalno okupljaju na svečanom uskršnjem ručku. Jaganjci se tradicionalno peku na velikom ražnju.

Na Vaskršnju nedelju, tradicionalna sela na Krfu organizuju proslave praćene povorkama ikona i relikvija. Ovo je prilika da se uživa u autentičnom grčkom duhu i običajima.

Uskrs na Krfu je nezaboravno iskustvo koje privlači posetioce iz celog sveta. Ostrvo oživi u svečanom duhu, uz muziku, svetlosti, običaje i ukusnu hranu.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Krfu #Uskrs #proslavili #bacanjem #ćupova #balkona

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja