NaslovnaVESTIVelika Britanija padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze

Velika Britanija padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze

LONDON – Velika Britanija je danas padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze, čime je ukupna količina britanske pomoći palestinskoj enklavi porasla na više od 100 tona, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, 12 tona gotovih jela, vode, pirinča, konzervi i brašna bačeno je duž severne obale Gaze na palete pričvršćene za padobrane od strane osoblja britanskog vazduhoplovstva i vojske iz transportnih aviona A400M.

To je 11. vazdušno ispuštanje otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo postiglo dogovor sa Jordanom koji joj omogućava da ispusti pomoć vazdušnim putem u Gazu uz pomoć aviona Kraljevskog vazduhoplovstva.

Ministar odbrane Grant Šaps rekao je da je posvećenost Velike Britanije isporuci velikih količina pomoći Gazi “nepokolebljiva” i pokazuje “gde je naš fokus u narednim nedeljama i mesecima”.

”Nastavljamo da vršimo pritisak na Izrael da u potpunosti otvori luku Ašdod, kao i više kopnenih prelaza“, rekao je on.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da je severna Gaza već u stanju ”potpune gladi“.

Uprkos tome što je Izrael rekao da je u sredu ponovo otvorio ključnu ulaznu tačku Kerem Šalom u južnoj Gazi, UN su saopštile da nikakva pomoć nije ušla u Gazu i da nema ko da je primi na palestinskoj strani zbog borbi koje su u toku.

Kada se privremeno pristanište izgradi na obali Gaze, očekuje se da će olakšati isporuku između 90 i 150 kamiona pomoći u enklavu dnevno.

Prelaz Rafa između Gaze i Egipta zatvoren je otkako je izraelska vojska preuzela kontrolu nad palestinskom stranom rano u utorak u okviru šire ofanzive usmerene na Hamas u najjužnijim delovima Gaze.

Zvaničnici su rekli da je protok pomoći zaustavljen uprkos tome što je to bio jedan od glavnih puteva snabdevanja u nastojanju da se spreči glad u Gazi.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Velika #Britanija #padobranom #dostavila #tona #pomoći #Pojas #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja