NaslovnaREGIONVlada Crne Gore usvojila amandmane na rezoluciju u Srebrenici

Vlada Crne Gore usvojila amandmane na rezoluciju u Srebrenici

Vlada Crne Gore usvojila je večeras na elektronskoj sednici amandmane na predlog rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici.

U prvom amandmanu piše: “… Ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini”. U drugom se navodi: “Potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

Iz više izvora iz crnogorske Vlade potvrđeno da je potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić izdvojio mišljenje, a da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković nije glasao.

Joković je lider, a Šćekić potpredsednik Socijalističke narodne partije (SNP).

U predlogu Vladine informacija o amandmanima piše da Crna Gora kao država koja gaji kulturu sećanja i održava dobrosusedske odnose, pokazuje “poseban senzibilitet prema onim temama koje su od važnosti za suživot, saradnju i pomirenje u regionu”. U tom kontekstu, kako se navodi, od vitalnog je značaja da se, po pitanju predložene rezolucije, izbegnu svi nesporazumi, nerazumevanja i politizacija njenog teksta, “odnosno da se očuvaju njene civilizacijske namere, ne ostavljajući mesta dilemama i pogrešnim interpretacijama”.

“Uzimajući u obzir diskusiju koja se povodom predloga rezolucije povela u sedištu Ujedinjenih nacija, kao i u Crnoj Gori, ali i u regionu, potrebno je zauzeti pomiriteljski i prijateljski stav, tako što bi se dopunom teksta predloga rezolucije otklonile sve sumnje u mogućnosti njene navodne zloupotrebe. S tim u vezi, preporučljivo je da tekst predloga rezolucije sadrži i dve, adekvatno definisane i pozicionirane, amandmanske formulacije, kojima će se nedvosmisleno potcrtati da je krivica za zločin genocida individualna, te da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili verskoj grupi. Takođe, uputno je ukazati i na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, piše u predlogu informacije.

U njemu stoji i da se predlaže da Vlada zaduži Ministarstvo vanjskih poslova da navedene sugestije formuliše i na adekvatan način ih uputi predlagačima rezolucije.

Podsećamo, glasanje u Skupštini Ujedinjenih nacija trebalo je da bude 2. maja, ali je odloženo. Novi termin glasanja još nije utvrđen.

Na večerašnjoj elektronskoj sjednici Vlade nije bilo rasprave o predlogu rezolucije.

Kurir.rs/Vijesti.me/Preneo: D. P.

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vlada #Crne #Gore #usvojila #amandmane #rezoluciju #Srebrenici

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja