NaslovnaVESTIŠef turske obaveštajne službe razgovarao sa Ismailom Hanijeom u Kataru o prekidu...

Šef turske obaveštajne službe razgovarao sa Ismailom Hanijeom u Kataru o prekidu vatre u Pojasu Gaze

DOHA – Šef turske obaveštajne službe (MIT) Ibrahim Kalin razgovarao je danas u Kataru sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom o toku pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze i omogućavanju isporuka humanitarne pomoći za palestinsku enklavu.

Kalin i Hanije su tokom razgovora u glavnom gradu Katara, Dohi, istakli da Izrael treba da obustavi napade na Pojas Gaze.

Bezbednosni izvori su rekli za Anadoliju da je Hanije tokom sastanka pohvalio napore koje je uložila Turska u pregovaračkom procesu sa Izraelom. (Kraj) vn/gri

IDF: Otvoren novi prelaz između Izraela i severnog dela Gaze za isporuku pomoći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je otvoren novi prelaz sa severnim delom Pojasa Gaze za isporuku humanitarne pomoći – zapadni Erez.

Taj prelaz se nalazi u oblasti Zikim u Izraelu, a izgradili su ga Odeljenje za inženjering i Uprava za prelaze Ministarstva odbrane Izraela i inženjerske jedinice IDF, preneo je Tajms of Izrael.

IDF navodi da je prelaz otvoren “kao deo napora da se povećaju rute pomoći za Pojas Gaze, a posebno ka severnom delu”.

Ističe se da je preko novog prelaza, nakon bezbedonosnih provera, već prešlo iz izraelske luke Ašdod na desetine kamiona koji su prevozili brašno za Pojas Gaze koje je uputio Svetski program za hranu (WFP).

Izraelski tenkovi ušli u izbeglički kamp Džabalija

Tenkovi izraelske vojske (IDF) ušli su danas u Džabaliju, kamp za izbeglice na severu Gaze, usled borbe sa pripadnicima militantne grupe Hamas.

IDF su kasnije naredile Palestincima u Džabaliji i Beit Lahiji, kao i u centralnoj oblasti grada Rafe, da se evakuišu, prenosi Al Džazira.

Portparolka humanitarne organizacije “Islamska pomoć” Šazija Aršad izjavila je su Palestinci primorani da se evakuišu pešice jer nema dovoljno goriva u Pojasu Gaze.

Ta organizacija uspeva da dostavi, prema Aršad, neku pomoć u centralnoj i južnoj Gazi, ali to nije dovoljno da se pokriju potrebe zbog blokade granica Gaze.

Egipat: Mirovni sporazum sa Izraelom je naš strateški izbor 40 godina

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri izjavio je danas da je mirovni sporazum Egipta i Izraela “strateški izbor Egipta 40 godina”.

“Mirovni sporazum sa Izraelom je strateški izbor Egipta 40 godina i predstavlja glavni stub mira u regionu”, izjavio je Šukri, prenosi Tajms of Izrael, ocenjujući da je egipatski ministar tom izjavom naizgled opovrgnuo ranije izveštaje da je mirovni sporazum pod rizikom.

Ranije danas je anonimni visoki egipatski zvaničnik rekao za AP da je Egipat uručio protestne note Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama i vladama evropskih država, tvrdeći da je operacija Izraela u Rafi ugrozila njihov mirovni sporazum.

Izraelska vojska je u subotu pozvala palestinske civile da se evakuišu iz nekoliko naselja iz Rafe, zbog operacije koja cilja militantnu grupu Hamas. Da bi sprečio veliki upliv izbeglica, Egipat je postavio tenkove na granici sa Gazom.

Egipat saopštio da će podržati tužbu Južne Afrike protiv Izraela pred MSP

Egipat je danas saopštio da će podržati tužbu koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu zbog toga što se izraelska operacija u Pojasu Gaze širi i još više ugrožava živote palestinskih civila.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će se Kairo angažovati u tom slučaju pred MSP zbog širenja obima izraelskog kršenja prava civila u Pojasu Gaze, bez preciziranja šta će Egipat tačno preduzeti, preneo je Rojters.

Južna Afrika je u petak zatražila od MSP da naredi Izraelu da se povuće iz Rafe kao deo dodatnih hitnih mera u tekućem slučaju pred tim sudom u kojem optužuje Izrael za dela genocida.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da su egipatski zvaničnici preneli Izraelu da smatraju da je Tel Aviv odgovoran za zategnute bilateralne odnose i propale pregovre o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji su održani u Kairu, uz posredovanje SAD, Egipta i Katara.

Hamas je pozdravio najavu egipatskog ministarstva spoljnih poslova da će se Kairo pridružiti tužbi koju je podnela Južna Afrika protiv Izraela pred MSP.

Egipatski zvaničnik: Ugrožen mir Egipta i Izraela zbog operacije u Rafi

Egipat je uručio protestne note Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama i vladama evropskih država, tvrdeći da je operacija Izraela u Rafi ugrozila njihov mirovni sporazum, rekao je anonimni visoki egipatski zvaničnik za AP.

Izraelska vojska (IDF) je juče pozvala palestinske civile da se evakuišu iz nekoliko naselja iz Rafe, a zbog operacije koja navodno cilja militantnu grupu Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Američki list “Vol Strot Džurnal” u februaru je izvestio o tvrdnji egipatskih zvaničnika da bi dugogodišnji mirovni sporazum između Egipta i Izraela mogao da bude ugrožen ako trupe IDF uđu u Rafu ili ako izbeglice iz tog grada budu naterani da idu južno ka egipatskom Sinajskom poluostrvu.

Da bi sprečio veliki upliv izbeglica, Egipat je postavio tenkove na granici sa Gazom.

Hamas: Izjava Bajdena o oslobađanju talaca predstavlja korak unazad u pregovorima

Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi prekid vatre u Pojasu Gaze bio moguć ukoliko bi Hamas oslobodio taoce predstavlja korak unazad u pregovorima, saopštila je danas ta palestinska militantna grupa.

U saopštenju se navodi da Hamas osuđuje Bajdenovu izjavu i ocenjuje da predstavlja korak unazad u odnosu na ishode poslednje runde pregovora koja je dovela do pristanka palestinske grupe na predlog posrednika u pregovorima za prekid vatre, preneo je Tajms of Izrael.

Hamas navodi da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu “požurio da prekine” poslednju rundu pregovora pokretanjem ofanzive na Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je rekao u subotu da je Izrael saopštio da je na Hamasu da oslobodi taoce i da bi, ukoliko to uradi, prekid vatre odmah počeo.

Poslednja runda indirektnih pregovora između Izraela i Hamasa, uz posredovanje SAD, Egipta i Katara, koja je održana u Kairu ove sedmice, propala je nakon što je Hamas saopštio da nema nameru da odustane od predloga koji je Izrael već odbio.

Erdogan: Netanijahu bi Hitlera učinio ljubomornim svojim genocidnim metodama

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu dostigao nivo sa genocidnim metodama koje bi čak i Hitlera učinile ljubomornim.

“Da li je moguće posmatrati šta Izrael mesecima radi narodu Gaze i videti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija decu, tlači civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lekova pod raznim izgovorima? Šta je Hitler radio u prošlosti?

On je tlačio i ubijao ljude u koncentracionim logorima”, rekao je Erdogan u intervjuu grčkom listu “Katimerini”, prenela je Anadolija.

On se zapitao zar Gaza nije pretvorena u zatvor na otvorenom, ne samo posle 7. oktobra, već i godinama pre toga? 

Šarl Mišel: Neprihvatljiva naredba Izraela da se civili evakuišu iz Rafe

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze, zbog ofanzive na taj grad.

“Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtevamo da ne preduzima kopnenu operaciju u Rafi. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionisati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnele palestinske civile”, poručio je Mišel u objavi na platformi Iks.

On je ukazao da se moraju nastaviti svi napori da se postigne sporazum o trajnom prekidu vatre i ponovio da je EU posvećena pravednom i sveobuhvatnom miru zasnovanom na rešenju sa dve države.

“Uspostavljanje održive države Palestine je ključno u tom pogledu, rame uz rame u miru i bezbednosti sa Izraelom, što se ogleda i u rezoluciji UN”, poručio je Mišel.

Borelj: Neprihvatljivo izraelsko prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je Izrael dužan, u skladu sa međunarodnim pravom, da osigura bezbednost civila u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze. 

“Prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe je neprihvatljivo”, napisao je Borelj na mreži X.

On je pozvao Izrael da ne nastavlja kopnenu operaciju u Rafi, ističući da bi to dodatno pogoršalo ionako tešku humanitarnu krizu.

Bajden: Primirje moguće sutra ako Hamas oslobodi taoce

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u subotu da bi primirje u Pojasu Gaze moglo da stupi na snagu već “sutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi”.

“Kao što sam rekao, na Hamasu je odluka. Ako to žele, mogli bismo to da završimo sutra. I primirje bi počelo sutra”, rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava u predizbornoj kampanji u Sijetlu, preneo je CNN.

Porodice pet Amerikanaca za koje se veruje da su taoci u Gazi sastale su se u petak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom i koordinatorom za Bliski istoko Bretom McGurkom.

Prema izveštaju sa tog sastanka oni su “izrazili svoje ogromno nezadovoljstvo zbog produženog zastoja, posebno nakon što su nedavni snimci talaca pokazali njihove voljene osobe onesposobljene, mršave, blede i pod očiglednim stresom”.

Blinken: Izrael nema kredibilan plan za zaštitu civila u Rafi

Američki državni sekretar Entoni Blinken branio je danas odluku SAD da obustave isporuku oružja Izraela, navodeći da Izrael nije imao “kredibilan plan” za zaštitu oko 1,4 miliona civila koji su tamo pronašli sklonište.

Blinken je rekao u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz da je američki predsednik Džozef Bajden i dalje odlučan u nameri da pomogne Izraelu da se brani i da je paket 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma jedina isporuka koja je obustavljena.

Podrška Bajdena bi mogla da prestane ukoliko, prema Blinkenu, Izrael otpočne potpunu ofanzivu na Rafu.

“Izrael mora da ima jasan, kredibilan plan za zaštitu civila, koji nismo videli”, ukazao je Blinken.

 

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šef #turske #obaveštajne #službe #razgovarao #Ismailom #Hanijeom #Kataru #prekidu #vatre #Pojasu #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja