NaslovnaVESTIMinistarka Begović obišla Institut nuklearnih nauka "Vinča" u Beogradu, sastanak sa istraživačima...

Ministarka Begović obišla Institut nuklearnih nauka “Vinča” u Beogradu, sastanak sa istraživačima trajao tri sata

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrarkom Jelenom Begović obišla je danas Institut nuklearnih nauka “Vinča” u Beogradu i tom prilikom razgovarala sa generalnim  direktorkom instituta Snežanom Pajović i njenim saradnicima, Upravnim odborom i Naučnim većem, odnosno istraživačima.

Današnja poseta delegacije ministarstva je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak svih instituta koji rade u Srbiji i detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

Begović je Tanjugu nakon sastanka sa predstavnicima instituta, kazala da Institutu za nuklearne nauke Vinča, zapošljava više od 800 ljudi, od kojih su 550 istraživači.

“To je, zaista, jedan ljudski veliki kapacitet za Srbiju, ali mislim i za region. Ovo je izuzetno bitan institut i od nacionalnog značaja je, jer se bavi različitim oblastima nauke”, rekla je ona.

Tanjug/video/screenshot

 

Begović je podsetila i da je Institut Vinča proslavio 75 godina od osnivanja i da se u tom periodu, razvio u institut koji je izuzetno jak i u biološkim naukama i u fizici, kao i u hemiji i da baš u toj  multidisciplinarnosti leži njihov najveći potencijal.

“Danas smo razgovarali sa istraživačima, naučnim većem, upravnim odborom, direktorom i  dosta vremena smo posvetili strateškom planiranju i strategiji ovakvog jednog velikog instituta”, rekla je ministarka.

Kako je naglasila, u razgovorima je predočen stav ministarstva da je izuzetno bitno da ovaj institut ima vrlo jasnu stratešku viziju, s obzirom da se  sada otvaraju i na nivou države pitanja nuklearne energije i da će nam u decenijama koje dolaze trebati i stručnjaci iz te oblasti.

Begović primila studente Harvarda: Predstavljen BIO4 Kampus i šanse razvoja u oblasti veštačke inteligencije

Holandska ministarka spoljnih poslova: Iran treba da preduzme mere za "deeskalaciju", a ne da napada Izrael

“U ovom institutu postoje stručnjaci iz oblasti radijacione biologije, zaštite od radijacionog zračenja, a ovo je i jedino mesto u Srbiji i u regionu koji proizvodi radiofarmaceutikale, znači lekove u tretmanima kancera, koji sada nekako postaju sve važniji i bitniji na globalnom nivou”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, tu upravo leži veliki potencijal Instituta Vinča za buduću saradnju i sa privatnim sektorom i sa farmaceutskom industrijom.

“Na institutu je jako lepa atmosfera, ima dosta ambicioznih ljudi, a mi smo tu kao ministarstvo došli da pomognemo u identifikaciji nekih njihovih izazova, ali i da vidimo šta zaista imamo od potencijala u njemu kako bi i mi svojim aktivnostima doprineli daljem razvoju ove oblasti”, rekla je Begović.

Tanjug/video/screenshot

 

Ona je istakla da je u ovom momentu ključno da Institut “Vinča” krene s izradom svoje strategije kako bi mogla da definiše i razvojne pravce ne samo u fundamentalnim istraživanjima već i u razvoju inovacija, jer kako je dodala zaista postoji veliki potencijal i veliki broj sjajnih istraživača sa dobrim idejama kojima treba pomoći da te ideje na neki način dovedu do tržišta i da uđu u razvoj novih proizvoda, novih usluga.

“Nadam se da će se od Vinče u sledećih pet godina otvarati i start-up kompanije jer ja mislim da imaju i te kako potencijal. Pored toga Vinča pruža i veliki broj usluga, neke od tih usluga su zaista jedinstvene i za našu zemlju i za naš region i tu ponovo leži njihov potencijal da utiču na razvoj društva ali i na razvoj naše ekonomije”, rekla je ministarka.

Sastanak sa istraživačima trajao tri sata

Snežana Pajović, izjavila je Tanjugu da je današnja poseta ministarke nauke tom najvećem nacionalnom multidisciplinarnom institutu u Srbiji bila izuzetno radna i višestruko korisna.

“Danas smo imali posetu ministarke i njenog tima, i sastanak sa istraživačima je trajao oko tri sata, sa ciljem da razgovaramo o najznačajnim strateškim pitanjima koja se tiču razvoja naučnih istraživačkih programa, kako u okviru osnovnih istraživanja, tako i primenjenih i razvojnih, koji su preduslov za razvoj visokih tehnologija i inovacionog sistema”, kazala je ona.

Đukić Dejanović: Školovanje dece koja idu u ''Ribnikar'' neće biti ugroženo

Ministarka Begović u emisiji Direktno: Želimo da vratimo mlade naučnike u Srbiju, već se interesuju za BIO4 kampus

Prema rečiima Pajovićeve, svetska nauka veoma dinamično ide ka razvoju visokih tehnologija, koje se primenjuju u različitim oblastima privrednog života, ali i u inovativnom pravcu, jer su inovacije i celokupan inovacioni sistem nešto što donosi napredak čitavom društvu.

“Zato je veoma važno bilo da se realno sagleda na terenu kako izgleda naučni potencijal Instituta Vinča i da se na osnovu toga kreira strateška vizija njegovog daljeg razvoja”, rekla je ona.

Pajovićeva je naglasila da je dolazak ministarke direktno na naučni tereni, kao i razgovor sa istraživačima, veoma značajn i omogućava pomak i ubrzani razvoj interdisciplinarne moderne nauke u okviru organizacionih celina, koje će biti transformisane u skladu sa određenim regulativama.

Begović: Srbija planira da za retke bolesti do 2027. uloži 200 miliona evra, ključna efikasna dijagnostika

Te regulative, kako je objasnila, podrazumevaju određenu vrstu kadra, istraživanja, ali i njihovu primenu, kao i plasman usluga i proizvoda kao inovativnih dostignuća mladih istraživača.

“Razgovor sa ministarkom koji je trajao oko tri sata  je proleteo, ali je bio veoma inspirativan.

Istraživači su bili veoma zainteresovani, dobili su konkretne odgovore na sva svoja pitanja i sve  dileme”, rekla je ona.

Pajovićeva je kazala da su istraživači instituta tokom razgovora sa ministarkom potvrdili neke svoje stavove, kao i to, kako i na koji način treba da usmere svoje istraživanja i kako da se sa reorganizacijom i transformacijom ovog instituta stvori jedan regionalni, ne samo nacionalni, nego i regionalni multidisciplinarni centar koji će razvojem inovacionog sistema i visokih tehnologija u različitim oblastima prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka doprineti značajno održivom razvoju kako u privredi Srbije, tako i u celokupnom društvu.

“Imali smo jedan izuzetno, pre svega prijatan razgovor, visoko profesionalan, a u isto vreme i izuzetno koristan, jer sa jedne strane ministarka i njen tim su imali priliku da sagledaju potencijal u najvećem multidisciplinarnom institutu, a sa druge strane, istraživači su mogli veoma precizno da dobiju odgovore u kom pravcu treba da se kreću njihova dalje istraživanja”, naglasila je ona.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ministarka #Begović #obišla #Institut #nuklearnih #nauka #Vinča #Beogradu #sastanak #istraživačima #trajao #tri #sata

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja