NaslovnaPLANETAVovčansk postaje pakao na zemlji, očajni Ukrajinci se jedva brane

Vovčansk postaje pakao na zemlji, očajni Ukrajinci se jedva brane

Ruska ofanziva na Harkovsku oblast u Ukrajini i grad Vovčansk je u punom jeku. Prema pojedinim izveštajima, oko 30.000 ruskih vojnika poslato da napadne Harkovsku oblast, naposletku i sam grad Harkov. Rusi tvrde da su već zauzeli delove grada Vovčanska, koji predstavlja “vrata Harkova”. Ukrajinski zvaničnici priznali su da je situacija kritična, kao i da snagama Kijeva nedostaje vojnika. Ukoliko Rusi uspeju da u potpunosti zauzmu Vovčansk, u opasnosti će biti i sam Harkov – drugi najveći grad Ukrajine.

Rusi zauzeli deo Vovčanska?

Šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao je da ukrajinske oružane formacije pružaju otpor kako u samom Vovčansku, tako i na prilazima sa istoka, ali da zapadni i severni deo Vovčanska već kontrolišu ruske trupe.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da su ruske trupe preuzele kontrolu nad pet naselja u Harkovskoj oblasti, a u subotu je u Moskvi saopšteno da je ruska vojska zauzela još četiri naselja.

Vladimir Zelenski Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Kritična situacija

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kirilo Budanov upozorio je da je situacija u Harkovskoj oblasti kritična i da je plan Ukrajine da preusmeri trupe sa drugih delova frontova kako bi ojačala odbranu na toj teritoriji, ali, prema njegovim rečima, za to je teško naći vojnike.

„Sve naše snage su ili ovde ili u Časovom Jaru. Iskoristio sam sve što imamo. Nažalost, nemamo nikog više u rezervi“, napomenuo je Budanov.

On je ocenio da će ukrajinske snage stabilizovati front u narednom periodu, ali da će Rusija pokrenuti novi napad severnije od Harkova, u Sumskoj oblasti.

Ukrajina vojska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Harkov na meti Putina

Prema oceni Politika, napad na Harkovsku oblast, čija je glavna meta grad Harkov, označava početak odlučujuće bitke koja će biti presudna za ishod rata koji je ušao u treću godinu.

U pitanju nije samo kontrola jednog od glavnih ukrajinskih centara, već i potencijalni kapacitet zemlje da nastavi da se bori. Ako Harkov padne, odlučujuću ulogu moraće da odigra Zapad. Ovaj napad se dugo očekivao, a Putin očigledno želi da iskoristi vreme dok u Ukrajinu ne stigne još municije i oružja sa Zapada.

Rusija je u nedelju krenula u napad u toj oblasti. Žestoka bitka sada se vodi za kontrolu nad grupom od 30 gradova i sela. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je evakuaciju skoro 6.000 ljudi iz regiona. Takođe je rekao da je poslato i pojačanje.

Ukrajinska vojska, Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

„Šaljemo još snaga Harkovu. I duž naše državne granice i duž cele linije fronta, mi ćemo uništiti okupatora na način koji će poremetiti sve ruske ofanzivne namere“, rekao je on.

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleh Sinjehubov rekao je da je „situacija zaista teška“, ali da je oblast „potpuno pod kontrolom naših (ukrajinskih) trupa“. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njene snage u nedavnim borbama zauzele pet sela i nanele 1.500 žrtava Ukrajini.

Već duže vreme se očekivala prolećna ofanziva Rusa, ali neki ukrajinski zvaničnici i nezavisni analitičari tvrde da je ona sada osmišljena kako bi se iskoristilo vreme dok Ukrajina ne dobije pomoć od Amerike.

Ukrajina vojska Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šef ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandr Pavljuk i dalje je uveren da Ukrajina može da održi liniju fronta.

„Rusija zna da ukoliko dobijemo dovoljno oružja u roku od mesec ili dva, situacija se može okrenuti u našu korist“, napomenuo je on.

Pojedini visoki ukrajinski vojni oficiri nisu toliko sigurni da će Ukrajina moći da spreči Rusiju da ostvari teritorijalne dobitke.

Dugoočekivani napad

Ruski komandanti su mesecima pripremali svoju ofanzivu. Daleko od prve linije fronta, Rusija je raketama i bespilotnim letelicama napadala energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Putinove snage su 11. maja napale 106 infrastrukturnih objekata u devet regiona u Ukrajini, ostavljajući hiljade domaćinstava bez struje.

Tim predsednika Ukrajine dugo je očekivao veliki prodor Rusije na Harkov.

„To je simbolično, jer kažu da je Harkov bio prva prestonica Ukrajine. To je velika meta“, rekao je sam Zelenski.

Osim Harkova, jedan rizik sa kojim se Ukrajina suočava je da Putin ponovo pokuša da zauzme oblast oko Kijeva. Kao meru predostrožnosti, ukrajinski zvaničnici planiraju da pojačaju bezbednost oko glavnog grada.

Pet od 10 novih brigada koje će biti formirane u narednim nedeljama biće raspoređene da zaštite Kijev.

BONUS VIDEO N1 u Kijevu: Rusija nastavlja ofanzivu

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vovčansk #postaje #pakao #zemlji #očajni #Ukrajinci #jedva #brane

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja