NaslovnaVESTIZahtevi malinara za otkupnom cenom od 350 dinara po kilogramu su nerealni

Zahtevi malinara za otkupnom cenom od 350 dinara po kilogramu su nerealni

BEOGRAD – Agroanalitičar Goran Đaković izjavio je danas da zahtev malinara da otkupna cena maline bude 350 dinara za kilogram u ovom trenutku nije realan.

On je Tanjugu kazao da je trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom oko tri evra.

“Znači, ako imamo u vidu da je zahtev maslinara tri evra za kilogram ovog voća, gde su tu onda hladnjačari, gde su transportni troškovi i sve ostalo?” zapitao je Đaković i dodao da će malinari sigurno biti nezadovoljni tom njegovom izjavom.

Kako je istakao, malinari moraju da budu svesni da se tržište stalno menja, da sve ima svoj neki tok i ne može se sve na silu.

“Nije dobra cena ni jagode, ali nigde niste čuli neke jagodare da se žale. Dakle, godinama je već niska cena jagode, a to nigde niste čuli. A kako krene sezona maline, vi slušate priču o ceni maline i svemu ostalom. Svake godine praktično imamo taj problem”, rekao je Đaković.

Prema njegovim rečima, ovakav pristup malinara je njihova taktička greška, jer oni time zamaraju javnost, pa kada zaista bude neka kritična situacija, izostaće reakcija i nadležnih i medija, pošto će svi da kažu “opet ovi malinari, šta više hoće”.

On je naglasio i da će ove godine rod maline biti na nivou proseka, navodeći da smo samo u prva dva meseca 2024. mi već zaradili na malini 37 miliona evra.

Đaković je komentarišući novog ministra poljoprivrede, čestitao predsedniku Srbije na izboru, jer je, kako je naglasio, Aleksandar Martinović najbolje rešenje.

“Mnogi će se čuditi ovoj mojoj izjavi, ali sam rekao da i ja sam ne bih mogao boljeg čoveka da predložim. Martinović je profesionalni političar i nama u Ministarstvu poljoprivrede treba jedan profesionalac koji će da sluša struku, ali koji će i da kaže sve ono što drugi nisu smeli da kažu ili da prihvate ili da priznaju”, rekao je Đaković.

On je naveo i da za subvencije u poljoprivredi ima na raspolaganju oko milijardu evra ali da je taj novac strateški loše raspoređen.

” U budućnosti treba da razmišljamo kako ćemo investirati u poljoprivrednike i njihovu proizvodnju, a ne samo novac preko njih da dostavimo nekim kompanijama bilo o kojem sektoru da je reč. Mora da se podesi tako da novac ode u prave ruke ako želimo da poljoprivrednike zadržimo i oni unaprede svoju proizvodnju”, rekao je Đaković.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zahtevi #malinara #otkupnom #cenom #dinara #kilogramu #nerealni

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja