NaslovnaRAZONODAPleme Badžao roni 70 m po vodom 13 minuta

Pleme Badžao roni 70 m po vodom 13 minuta

Badžao pleme, poznato i kao “morski nomadi” ili “morski Cigani”, predstavlja fascinantnu etničku grupu koja tradicionalno živi na vodi u Jugoistočnoj Aziji, posebno u vodama oko Filipina, Malezije i Indonezije. Ovo pleme ima izuzetnu sposobnost slobodnog ronjenja, zahvaljujući čemu mogu da dostignu impresivne dubine od preko 70 metara bez upotrebe skafandera​.

Badžao su poznati po izgradnji kuća na štulama i životu na tradicionalnim brodovima poznatim kao lepa-lepa. Retko kada stupaju na kopno, a njihov život se uglavnom odvija oko ribolova i trgovine na moru​​. Deca uče da plivaju i rone od malih nogu, što ih čini veštim roniocima i ribarima već u ranoj mladosti​.

 

Profimedia

 

Jedan od najinteresantnijih aspekata Badžao kulture je njihova genetska adaptacija na život u vodi. Istraživanja su pokazala da Badžao imaju veće slezine u odnosu na druge ljude, što im omogućava da zadrže dah duže dok su pod vodom, čak 13 minuta​.

Ova sposobnost je ključna za njihov način života koji uključuje dugačke ronilačke sesije u potrazi za ribom i drugim morskim plodovima. Zanimljivo je da su uspeli da prežive razorni cunami iz 2004. godine u Indijskom okanu bez ijedne jedine žrtve.

 

 

Suočavaju se s brojnim izazovima

Uprkos svojim izuzetnim veštinama i prilagođenosti životu na vodi, Badžao se suočavaju sa brojnim izazovima, uključujući klimatske promene, prekomerni ribolov i ograničenja vlade koja im otežavaju pristup tradicionalnim ribolovnim područjima​​. Njihov način života je sve više ugrožen, što ih primorava na prilagođavanje novim realnostima, kao što su selidba na kopno i suočavanje sa urbanizacijom i modernizacijom​​.

Mešavina animizma i islama

Badžao pleme čuva svoje bogato kulturno nasleđe i nastavlja da živi u skladu sa svojim tradicionalnim običajima, uključujući obožavanje Boga mora i drugih morskih duhova, dakle animizma u kombinaciji s islamom​. Njihova sposobnost da održe svoje tradicije i prilagode se promenama čini ih jednim od najzanimljivijih i najotpornijih naroda u regiji.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pleme #Badžao #roni #vodom #minuta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja