NaslovnaPLANETAČetvoro mrtvih u neredima na Novoj Kaledoniji

Četvoro mrtvih u neredima na Novoj Kaledoniji

Francuska je proglasila vanredno stanje na pacifičkom ostrvu Nova Kaledonija nakon što su tri mladića i policijski zvaničnik ubijeni u neredima zbog izborne reforme.

Vanredno stanje, koje je stupilo na snagu u 5 sati jutros po lokalnom vremenu, daje vlastima ovlašćenje da zabrane okupljanja i kretanje na ostrvu pod francuskom vlašću, prenosi N1.

Dodatnih 500 policajaca poslato je da pomognu ljudima na ostrvu, njih 1.800,  nakon što su demonstranti zapalili vozila i opljačkali prodavnice.

Škole su zatvorene, a u prestonici je na snazi policijski čas.

„Nikakvo nasilje neće biti tolerisano“, rekao je premijer Gabrijel Atal, dodajući da će vanredno stanje omogućiti da se „ogromna sredstva koriste za uspostavljanje reda“.

Kasnije je potpisao dekret kojim je proglasio dvanaestodnevno vanredno stanje i najavio da će francuski vojnici obezbeđivati glavne luke i aerodrom Nove Kaledonije.

Vlasti su takođe zabranile aplikaciju TikTok, za koju je vlada rekla da je tokom nereda prošlog leta pomogla u organizovanju pobunjenika.

Nemiri su počeli u ponedeljak dok je Francuska raspravljala o nacrtu zakona koji bi hiljadama francuskih građana u južnopacifičkom arhipelagu dao pravo da glasaju na pokrajinskim izborima.

Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promena dovesti do slabljenja političkog uticaja među autohtonim narodom Kanaka. Narodna skupština u Parizu usvojila je reformu preko noći sa 351 glasom za i 153 glasa protiv.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, ali i zbog nalazišta nikla.

Oblast u kojoj živi oko 270.000 stanovnika dobila je veliku autonomiju Noumejskim sporazumom. Ostrvo se nalazi oko 1200 kilometara istočno od Australije.

Na sva tri referenduma o nezavisnosti, održana 2018, 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali da ostanu u sastavu Francuske. Ali pokret za nezavisnost bojkotovao je poslednje glasanje i saopštio da nema nameru da prihvati rezultate.

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Četvoro #mrtvih #neredima #Novoj #Kaledoniji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja