NaslovnaVESTIProsvetarima zakazan sastanak u Vladi Srbije za 14 sati

Prosvetarima zakazan sastanak u Vladi Srbije za 14 sati

U nekim školama u Srbiji danas neće biti nastave u znak solidarnosti sa profesorom Z.S. (65) iz Srednje tehničke škole “9. maj” u Bačkoj Palanci, koga je pretukao bivši učenik (16). Za danas u 12 sati najavljen je i protest prosvetnih radnika na platou ispred Skupštine Srbije u Beogradu, sa jednim zahtevom da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na nastavnika smatra krivičnim delom.

Predstavnici prosvetnih sindikata kažu da im je stigao poziv iz Vlade Srbije na sastanak koji je zakazan u 14 sati. Sastanak će biti sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, ali očekuju da prisustvovati i predstavnici Ministarstva pravde u čijem resoru je izmena Krivičnog zakonika. 

Na potpunu obustavu nastave u školama pozvali su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), a sa njima su se solidarisali i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS). U USPRS kažu da je nastava obustavljenja u školama gde oni imaju članstvo, a imaju članstvo u 860 osnovnih i srednjih škola. 

Mnogim roditeljima na viber grupe juče su stigla obaveštenja da škole neće raditi, te da neće biti ni produženog boravka.

“Obaveštavamo vas da će se u četvrtak 16.5.2024. godine zaposleni škole priključiti protestu prosvetnih radnika radi hitnog preduzimanja mera protiv nasilja u školama, uključujći i promene zakonske regulative, kao i izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije. Protest je i izraz solidarnosti sa kolegama koji su poslednjih dana doživeli nasilje na svojim radnim mestima od strane učenika. Tog dana neće biti organizovana nastava, kao ni produženi boravak”, samo je jedna od poruka koju su juče dobili roditelji preko viber grupa.

profimedia

 

Nastavnici još mole roditelje na razumevanje jer su, kako kažu, na taj potez primorani zbog teškog stanja u kom se našla srpska prosveta.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, pozvao je danas svoje članove u školama na jednočasovni štrajk upozorenja, tako što u periodu od 12 do 13 sati neće biti nastave. 

Ministarka prosvete : Poražavajuće ono što se dogodilo profesoru u Bačkoj Palanci

"Od izmicanja stolice, do polomljenog nosa": Obustavili nastavu u Bačkoj Palanci, podrška pretučenom profesoru

Tražimo izmenu Krivičnog zakonika

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije SPRS kaže za Euronews Srbija da je bilo pritisaka na terenu na njihovo članstvo od strane pojedinih direktora, da potpuna obustava nastave nije po zakonu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je sve prosvetne radnike, ali i roditelje učenika i građane da im se priključe danas u protesnoj šetnji u centru Beograda. Okupljanje je zakazano ispred Skupštine Srbije u 12 sati, a zatim će se uputiti do Vlade Srbije u Nemanjihoj ulici gde će predati zahtev za izmenu Krivičnog zakonika.

“Tražimo izmenu Krivičnog zakonika i da se svaki napad na nastavnika tretira kao krivično delo. Zapravo tražimo da se napad na nastavnika tretira u Krivičnom zakoniku isto kao napad na advokate. Naravno, i preventiva je veoma važna da ne dođe do toga”, rekao je Marjanović za Euronews Srbija.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Dodaje da su sindikati dobili poziv iz Vlade Srbije da dođu na sastanak danas u 14 sati sa ministarkom prosvete, ali i drugim članovima Vlade. 

“Reagovala je Vlada Srbije. Ovo što se desilo kolegi u Bačkoj Palanci ne sme da se ponovi, želimo da zaštitimo sve aktere u obrazovnom sistemu ne samo nastavnike”, rekao je Marjanović.

Izmena zakona

Ovo nije prvi slučaj nasilja nad nastavnicima u školi. Pandorinu kutiju otvorio je incident iz Tehničke škole u Trsteniku, koji se dogodio 9. novembra 2022. godine, kada je učenik te škole na času engleskog jezika izmakao nastavnici stolicu. Ona je pala, a sve su to snimali drugi učenici i kačili na društvene mreže. 

Posle toga usledila je izmena nekoliko prosvetnih zakona i pravilnika.

Tužilaštvo očekuje optužni predlog protiv učenika zbog zlostavljanja nastavnice u Trsteniku

Kazna za učenike koji su profesorki trsteničke škole izmakli stolicu - jedinica iz vladanja i ukor

Izmenjeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – ZOSOV, Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju. Izmenama je predviđeno da za težu povredu obaveza (donošenje droge i alkohola u školu, oružja, maltretiranje drugih učenika i nastavnika) učenik može biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka. Tada prelazi na onlajn nastavu.

Osim udaljavanja sa nastave skraćeni su rokovi za disciplinski postupak, a nasilnici više nemaju mogućnost da se premeste u drugu školu dok se protiv njih vodi disciplinski postupak. Uvedene su i veće novčane kazne za roditelje, a vladanje je kao brojčana ocena uvedeno od drugog razreda i ocena ulazi u prosek.

 

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku vraćena u školu, Ilić: Proceduralni propust uprave

Odluka o isključenju đaka u Trsteniku pala u vodu: Učenici koji su ponižavali nastavnicu nisu kažnjeni

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prosvetarima #zakazan #sastanak #Vladi #Srbije #sati

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja