NaslovnaPLANETAIzrael traži od Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtev Južne Afrike o...

Izrael traži od Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtev Južne Afrike o njegovom povlačenju iz Gaze

HAG  – Izrael je danas pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) branio svoju ofanzivu u Rafi, ističući da deluje u samoodbrani protiv boraca Hamasa i tražeći od sudija da odbiju zahtev Južne Afrike da naredi njegovo povlačenje iz Pojasa Gaze.

Zvaničnik izraelskog Ministarstva pravde Gilad Noam ocenio je slučaj Južne Afrike, koja optužuje Izrael za kršenje Konvencije o genocidu, “potpuno odvojenim od činjenica i okolnosti”, prenosi Rojters.

Uoči izlaganja Izraela, nekoliko desetina proizraelskih demonstranata okupilo se ispred suda, pokazujući fotografije talaca koje su 7. oktobra izradili Hamasovi borci i zahtevajući njihovo oslobađanje.

Južnoafrička Republika pozvala je juče MSP da naredi Izraelu da prekine vojnu operaciju u Pojasu Gaze i da odmah povuče svoje trupe sa te teritorije.

Gaza: U izraelskim napadima ubijeno više od 100 naučnika i akademskih radnika

Više od 100 naučnika i akademskih radnika poginulo je u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi.

U saopštenju se navodi da je cilj Izraela da potpuno eliminiše naučnike i istraživače, prenela je Anadolija.

Tokom bombardovanja Gaze potpuno su uništena 103 obrazovna centra, uključujući univerzitete, dok je 311 obrazovnih centara delomično uništeno.

U saopštenju se navodi da su Izrael i SAD u potpunosti odgovorni za sve ove počinjene zločine i pozivaju se svi univerziteti i obrazovne institucije u svetu da “osude ovaj zločin koji predstavlja genocid”.

Prva pošiljka pomoći za Pojas Gaze stigla preko plutajućeg pristaništa

Prva pošiljka humanitarne pomoći danas je stigla preko plutajućeg pristaništa koji je kod Pojasa Gaze izgradila američka vojska, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

“Ovo je stalni, multinacionalni napor da se isporuči dodatna pomoć palestinskim civilima u Gazi preko pomorskog koridora koji je u potpunosti humanitarne prirode i uključivaće pomoć koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije”, navedeno je u objavi CENTCOM na mreži X.

Pristanište je juče usidreno na plaži u Gazi i koristiće se za usmeravanje pomoći iz raznih zemalja u Pojas Gaze, dok su svi granični prelazi sa tom enklavom zatvoreni.

 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izrael #traži #Međunarodnog #suda #pravde #odbaci #zahtev #Južne #Afrike #njegovom #povlačenju #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja