NaslovnaVESTIOd početka godine u Srbiji ubijeno devet žena, od toga sedam u...

Od početka godine u Srbiji ubijeno devet žena, od toga sedam u Vojvodini

Od početka godine, u porodičnom nasilju stradalo je 9 žena, od toga čak 7 u Vojvodini, podsetile su povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja aktivistkinje Centra za podršku ženama. 

Porazna statistika kaže da je u toku 2023. godine bilo je 28 femicida, a od 2010.godine do danas, od strane člana porodice ili partnera, ubijeno je najmanje 350 žena.

 

“Ipak, nemoguće je utvrditi koliko je tačno žena stradalo u porodičnom nasilju – jer ne postoji zvanično javno dostupna evidencije i utvrđen broj žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja”, kaže Danica Todorov ispred Centra za podršku ženama.

 

Javno izraženo nezadovoljstvo i kampanje, koje sprovode pre svega ženske organizacije, protiv nasilja prema ženama poslednjih meseci, govore i o tome da, uprkos dobrom zakonskom okviru, u velikom broju postupanja po prijavama za nasilje postoje propusti nadležnih institucija.  Dodatno, ono što sve nas, kao društvo, treba duboko da zabrine, jeste veliki broj ubijenih žena koje nisu ranije prijavile nasilje, jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi. 

Promo

 

 

“Identifikovani izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču se: neblagovremenog postupanja, neprepoznavanja nasilja, izostanka međuinstitucionalne razmene informacija, neprepoznavanja prisutnosti pokazatelja visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanka adekvatne i tačne procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite, kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u institucijama nadležnim za zaštitu žena od svih oblika rodno zasnovanog nasilja, posebno seksualnog i nasilja u porodici. Slučajeve ubistva žena institucije posmatraju kao krivična dela teškog ubistva, dok se već dugo vodi kampanja za uvođenje novog krivičnog dela femicida u Krivičnom zakoniku”, objašnjava direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov.

 

Za mnoge žene je upravo poziv na SOS telefon Centra za podršku ženama 0800 101010 prvi korak u borbi za izlazak iz kruga nasilja. Ali, telefon nije jedino rešenje. Žrtve i svedoci zločina imaju pravo na pomoć i podršku i to je obaveza ne samo države, nego i čitavog društva.

 

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za 72 sata ubijeno sedam žena.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#početka #godine #Srbiji #ubijeno #devet #žena #toga #sedam #Vojvodini

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja