NaslovnaVESTIProšle godine donirano 309 litara humanog mleka

Prošle godine donirano 309 litara humanog mleka

Povodom 19. maja, Svetskog dana donacije humanog mleka, Institut za neonatologiju podseća da je Prva srpska banka humanog mleka osnovana u Beogradu u tom Institutu 2009. godine, a da je od 24 donorki, u 2023. godini Institutu donirano 309 litara humanog mleka. 

Kako se navodi u saopštenju Institutu za neonatologiju, ta institucija obeležila je i ove godine Svetski dan donacije humanog mleka u svečanoj sali Instituta, kada je organizovano druženje lekara i medicinskih sestara sa majkama donorkama i njihovim bebama. 

U znak zahvalnosti za taj izuzetno humani čin majkama donorkama uručene su zahvalnice i organizovan je prigodan koktel. 

Prva srpska banka humanog mleka obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj majčino mleko nije dostupno i na taj način im se obezbeđuje najzdraviji i najprirodniji način ishrane. 

Banka mleka Instituta za neonatologiju funkcioniše po jasno definisanim standardima i preporukama koje su objavile  asocijacije banaka mleka u celom svetu, u prvom redu Evropska asocijacija banaka mleka (EMBA)i,poseduje savremenu opremu za prikupljanje,obradu, čuvanje i distribuciju mleka. 

Sve majke koje su zdrave, imaju višak mleka i želju da postanu donorke mogu da nam se obrate Institutu za neonatologiju na broj telefona 0113630127 i dobiju detaljnije informacije.

Kako se navodi, obeležavanje Svetskog dana donacije humanog mleka, počelo je u Brazilu 2004. i time se izražava zahvalnost svim majkama koje su donirale svoje mleko bankama mleka svuda u svetu, a sa idejom da se pažnja društva usmeri na važnost humanog mleka i dojenja u zemljama širom sveta. Za 20 godina osnovano je preko 600 banaka mleka u više od 60 zemalja sveta. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Prošle #godine #donirano #litara #humanog #mleka

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja