NaslovnaVESTIU saobraćajnim nesrećama poginulo sedam osoba

U saobraćajnim nesrećama poginulo sedam osoba

U Srbiji je proteklog vikenda u saobraćajnim nesrećama poginulo sedam osoba, a povređeno 11 ljudi. Samo za 12 sati u noći između subote i nedelje poginulo je petoro ljudi, uglavnom mladih, mlađih od 30 godina. Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na sve vozače da poštuju saobraćajne propise i budu dodatno oprezni.

Iz Uprave saobraćajne policije kažu da je pojačana kontrola saobraćaja na putevima.

Dejan Stević, potpukovnik Uprave saobraćene policije kaže da su od pet vozača koji su stradali u saobraćajnim nesrećama, dvojica bila sa probnim vozačkim dozvolama.

“Oni su se nalazili u saobraćaju u vreme kada im je to zakonom zabranjeno. Takođe, bili su bez nadzora. Kod ove crne statistike možemo da kažemo da je iskustvo vozača možda i odlučujući faktor”, rekao je Stević za Euronews Srbija.

Dodaje da su dva vozača stradala, a da šteta na njihovim automobilima nije bila velika, ali nisu koristili pojas u toku vožnje.

“Oni nisu koristili pojas u toku vožnje i stradali su na licu mesta”, naveo je Stević.

MUP je počeo da sprovodi meru privremenog oduzimanja vozila i ta mera je pokazala dobre rezultate.

Najavljene strože kazne za napad na policiju: Dačić posetio saobraćajnog policajca teško povređenog na dužnosti

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

“Od povratnika izvršenja najtežih prekršaja oduzeto je 129 vozila. To su oni koji imaju dva ili više najtežih prekršaja u poslednje dve godine. Prema njima se primenjuje ova mera. Najviše vozila oduzeto je od mladih vozača, dve trećine vozila je oduzeto od lica koji imaju manje od 30 godina”, naveo je Stević.

Voze pod dejstvom alkohola i narkotika

U okviru poslednje Međunarodne akcije “Roudpol” (Roadpol) u kojoj je učestvovala i srpska saobraćajna policija, kontrolisano je više od 10.000 učesnika u saobraćaju.

“Ono što nas brine, kada su vozači kamiona u pitanju, da tek svaki treći nije bio u prekršaju. Kada su vozači autobusa u pitanju, tek svaki drugi nije bio u prekršaju. Najviše je bilo prekršaja otkrivenih oko zloupotrebe tahografskih uređaja i nepoštovanja vremena odmora i vremena upravljanja”, naveo je on.

Policija je u toj akciji otkrila deset vozača kamiona koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i oni su isključeni iz saobraćaja. Otkriveno je i 15 vozača teretnih vozila koji su vozili pod uticajem alkohola.

“Pozivam sve vozače ovih vozila na dodatnu odgovornost i profesionalizam. Pozivam i sve ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni, da upozore vozače kamiona ukoliko primete da im putanja postaje nepravilna. Takođe, opreznije prolazite pored njih, jer svaka saobraćajna nesreća u kojoj učestvuje gabaritno vozilo ima najfatalniju posledicu”, naveo je Stević.

MUP

 

Podsetio je da MUP Srbije učestvuje u 11 Međunarodnih akcija “Roudpol” u toku jedne kalendarske godine. Jedini mesec kada se ta akcija ne organizuje je jun mesec. Osim međunarodnih akcija, saobraćajna policija sprovodi i deset centralnih akcija.

“Moglo bi se reći da Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava saobraćenje policije non-stop radi pojačanim intenzitetom i tokom cele kalendarske godine učestvuje u akcijama u cilju očuvanja bezbednosti svih građana koji učestvuju u saobraćaju”, rekao je Stević.

Pljuštale kazne tokom praznika: Saobraćajna policija otkrila oko 25.000 prekršaja, vozili pod dejstvom alkohola, droge

Vozač u istom danu dva puta "pao" zbog alkohola u krvi i kažnjen zbog napada: Seo za volan čim su ga pustili iz pritvora

Vožnja u kontrasmeru

Na društvenim mrežama se mogu videti smimci kako vozači voze u kontrasmeru, a Stević kaže da je to izuzetno opasno.

“Kada govorimo o vožnji na auto-putu niko ne očekuje vozila u suprotnom smeru. Kada dođe do saobraćajne nezgode u takvim situacijama, to su uglavnom čeoni direktni sudari sa najtežim posledicama”, priča sagovornik Euronews Srbija.

Fonet/Ana Paunković

 

Dodaje da je MUP preduzeo niz preventivnih mera i da se prema vozačima koji voze u kontra smeru preduzimaju represivne mere. Policiji u pronalaženju takvih vozača pomaže i JP Putevi Srbije koji imaju postavljen video nadzor na svim većim saobraćajnicama.

“Postavili smo i presretače da gravitiraju u blizini autoputeva, odnosno tih ključnih kritičnih petlji kako bi u najkraćem mogućem roku sprečili ovu opasnost”, naveo je on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#saobraćajnim #nesrećama #poginulo #sedam #osoba

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja