NaslovnaPLANETAUtvrđena lokacija helikoptera Raisija, potraga otežana zbog vremena i terena

Utvrđena lokacija helikoptera Raisija, potraga otežana zbog vremena i terena

Foto: Moj News Agency via AP/Azin Haghighi

TEHERAN – Moguća lokacija na kojoj se nalazi helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi utvrđena je posle višečasovne potrage, saopštio je komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) za provinciju Istočni Azerbejdžan.

“Pre nekoliko minuta primljeni su signali iz helikoptera i od mobilnog telefona jednog od članova posade i sve naše snage su sada na putu ka toj lokaciji“, rekao je komandant IRGC, preneli su iranski državni mediji.

Crveni polumesec je objavio da je “moguća lokacija mesta na kojem se dogodio incident identifikovana posle višečasovne potrage”, javila je novinska agencija ISNA.

“>

Shahraranews via AP/Mohammad Hasan Salavati

“>

Shahraranews via AP/Mohammad Hasan Salavati

“>

IRNA via AP/Ali Hamed Haghdoust

“>

IRNA via AP/Ali Hamed Haghdoust

Galerija

Glavnokomandujući IRGC Hosein Salami i drugi vojni zvaničnici nalaze se u oblasti gde se srušio helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem gde održavaju hitan sastanak za upravljanje kriznim situacijama sa lokalnim vlastima, objavili su iranski državni mediji.

Dok spasilačke ekipe nastavljaju potragu za helikopterom u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi, visoki iranski zvaničnik Mohsen Mansuri rekao je da veruje da težina incidenta nije bila velika, s obzirom na to da je nakon nesreće uspostavljen kontakt sa dvojicom ljudi koji su bili u letelici.

Turska poslala Iranu helikopter i dron kao pomoć u potrazi za helikopterom Raisija

Na zahtev Irana, Turska je poslala dron Akindžı i helikopter tipa Kugar za noćno osmatranje da bi učestvovali u potrazi za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija i njegovih saradnika, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske i Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD).

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je Iran od Turske zatražio helikopter za traganje i spasavanje za noćno osmatranje, preneo je Iran internešenal.

“Trideset dva pripadnika planinarskih timova za traganje i spasavanje i šest vozila iz naših pokrajinskih uprava Van i Erzurum AFAD krenulo je u region”, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, pripadnici za traganje i spasavanje na planinama, njih po 15 osoba iz Ankare, Dijarbakira i Konje su u pripravnosti, navelo je Ministarstvo. 

Lenarčić: Na zahtev Irana EK ativirala satelitsko mapiranje u potrazi za helikopterom

Evropska komisija aktivirala je, na zahtev Irana, uslugu satelitskog mapiranja kako bi pomogla u potrazi za helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje koji je danas doživeo nesreću, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Lenarčič je saopštio sa da je Kopernikus EMS aktivirao svoju “uslugu mapiranja brzog reagovanja vezano za nesreću helikoptera”.

Služba za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus Evropske komisije (CEMS) obezbeđuje usluge mapiranja zasnovane na satelitskim snimcima, navodi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

Brojne države nude pomoć Iranu u pronalaženju helikoptera predsednika Raisija

Brojne države izrazile su spremnost da pruže pomoć Teheranu u naporima da se pronađe helikopter koji je doživeo nesreću, a u kome se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi i drugi zvaničnici.

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi o razlozima incidenta, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, preneo je Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati navode da stoje uz Iran i spremni su da pruže podršku u naporima da se pronađe helikopter sa predsednikom Irana, koji se danas srušio, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

Kraljevina Saudijska Arabija potvrđuje da stoji uz Islamsku Republiku Iran u ovim teškim okolnostima i spremna je da pruži svaku pomoć koja je potrebna iranskim službama, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova naveo je u saopštenju da Katar izražava duboku zabrinutost u vezi sa teškim incidentom pri sletanju helikoptera iranskog predsednika i potvrđuje spremnost da pruži sve oblike podrške u potrazi za helikopterom predsednika Irana.

Iračka vlada je u saopštenju navela da je naložila svom ministarstvu unutrašnjih poslova, Crvenom polumesecu i drugim relevantnim organima da ponude pomoć susednom Iranu u misiji potrage.

Azerbejdžan ponudio pomoć Iranu u potrazi za Raisijevim helikopterom

Baku je spreman da pruži svu moguću podršku Iranu u vezi sa nesrećom helikoptera u kojoj se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi, saopštio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

“Danas, nakon prijateljskog oproštaja sa predsednikom Islamske Republike Iran Ibrahimom Raisijem, ozbiljno smo zabrinuti zbog vesti da je helikopter sa visokom delegacijom imao prinudno sletanje u Iran”, naveo je Alijev na društvenoj mreži.

“>

AP Photo/Vahid Salemi

“>

Azerbaijani Presidential Press Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

“>

Iranian Presidency Office via AP/

Galerija

Alijev i Raisi prisustvovali su ranije danas otvaranju brane Kiz Kalasi na istoku Irana. 

“Kao sused, prijateljska i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da pruži svu moguću podršku“, napisao je Alijev.

SAD i EU pažljivo prate izveštaje o Raisiju

Američki Stejt department pomno prati izveštaje o padu helikoptera u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bela kuća je saopštila i da je američki predsednik  DŽozef Bajden upoznat sa izveštajima o padu helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je danas da Brisel  pažljivo prati izveštaje da je helikopter predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih Hoseina Amirabdolahijana neočekivano prinudno sleteo, a da njihovo stanje još nije poznato.

“Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju”, napisao je Mišel na X mreži.

Hamneji: Nadam se da je Raisi živ, neće biti potresa u funkcionisanju države

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamneji izrazio je nadu da su iranski predsednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja živi, nakon što je helikopter imao nesreću pri prinudnom sletanju.

On je dodao da narod treba da se moli za Raisija i njegove saradnike i da ne treba da brine, ni da bude uznemiren i da “neće biti potresa u funkcionisanju države”, prenosi Irna.

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija traje u svim pravcima, a načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

 

povezane vesti

Vučić: Šokiran sam vešću o nesreći Raisija, nadam se da će narod sačuvati stabilnost

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Utvrđena #lokacija #helikoptera #Raisija #potraga #otežana #zbog #vremena #terena

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja