NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAZašto se identični mirisi drugačije osećaju kada im se daju različita imena

Zašto se identični mirisi drugačije osećaju kada im se daju različita imena

Oblasti mozga na koje utiču reči razlikuju se od onih na koje deluju mirisi unutar primarnog olfaktornog korteksa

Isti mirisi drugačije mirišu kada im se daju različita imena jer, prema novom istraživanju, naš mozak različito obrađuje mirise u zavisnosti od imena koja su im dodeljena. Naučnici sa University of Tokyo analizirali su kako ljudi reaguju na identične mirise kojima je promenjen naziv a njihova studija objavljena je u časopisu  Human Brain Mapping. 

Isti mirisi nam drugačije mirišu ako nose drugi naziv

Učesnici istraživanja imali su zadatak da pomirišu slične mirise, na primer, dva citrusna mirisa, a zatim da procene koliko su mislili da su različiti. Istraživači su otkrili da su identični mirisi, koji su dobili različita imena, ocenjeni kao dosta različiti nego da su označeni kao identični.

Koristeći funkcionalnu MRI tehnologiju ultravisokog polja, istraživači su mogli da vide kako su informacije, miris i etikete obrađeni u predelu mozga koji identifikuje miris, i kako se to razlikuje u zavisnosti od korišćene etikete (imena mirisne materije). Naučnici ističu da ovo istraživanje pomaže da se bolje razume kontekst – doživljaj mirisa i kako jezik može da utiče na naš svakodnevni život.

Da li bi ruža mirisali isto da se tako ne zove

Da li bi ruža pod nekim drugim imenom mirisala tako lepo? Ili bi neki „smrdljivi“ sir mirisao drugačije da se ne zove smrdljivi. Možda i ne, kažu naučnici. Ispostavilo se da oznake koje dajemo stvarima utiču na način na koji percipiramo njihov miris i, prema novim istraživanjima, mogu čak da nas navedu da pomislimo da identični mirisi drugačije mirišu. Istraživači su otkrili da davanje imena mirisima ne utiče samo na našu percepciju o njima, već i na to kako se oni obrađuju u našem primarnom olfaktornom korteksu, oblasti našeg mozga koja se dovodi u vezu sa našim čulom mirisa.

Isti miris sa drugim imenom mozak drugačije obrađuje

Učesnici studije dobijali su miris mente i citrusa da ih omirišu, a koji su bili označeni sa dve reči; na primer, mentol-mentol ili eukaliptus-mentol. Dok su mirisali, ispitanici su skenirani pomoću mašine za magnetnu rezonancu (fMRI) sa ultravisokim poljem (7 tesla). Dok MRI pravi snimke mozga, fMRI omogućavaju istraživačima da vide aktivnost u mozgu tokom vremena, u ovom slučaju kada se u mozgu obrađuju informacije o označenim mirisima. Nakon skeniranja, učesnici su ponovo pomirisali date mirisne predmete, ali ovog puta u parovima, a zatim su ocenili koliko su slični ili različiti po njihovom mišljenju. U ovom drugom krugu, mirisi i njihove oznake su ili bili isti, ili su dva identična mirisa dobila različite oznake, ili su različiti mirisi dobili isto ime.

– Bili smo iznenađeni kada smo otkrili jasne efekte etiketa na ocene mirisa. Takođe smo mogli da vidimo iz fMRI rezultata kako semantički kontekst, korišćene oznake reči, utiču na aktivnost kodiranja mirisa u piriformnom korteksu, ključnom delu primarnog olfaktornog korteksa za obradu mirisa – objasnila je profesorka Masako Okamoto sa Fakulteta za poljoprivredne i životne nauke na University of Tokyo. Ona ističe da „iako su naučnici znali da se perceptivni aspekti mirisa obrađuju u primarnom mirisnom korteksu, čiji je deo piriformnog korteksa, do sada je bilo nejasno da li su oznake/reči uticale i na reprezentaciju mirisa u ovom regionu mozga“.

Jezik i naše čulo mirisa su dosta isprepleteni

Rezultati su pokazali da su učesnici istraživanja prijavili veću razliku između mirisa kada su dva identična mirisa dobila različita imena, nego kada su isto označena. Podaci fMRI pokazali su da su na neke delove piriformnog korteksa uticale reči koje se koriste za označavanje mirisa, dok su druga područja bila više pogođena samim mirisom.

Istraživači ukazuju da bi to moglo da bude zato što bi se oblasti na koje utiču reči razlikovale od onih na koje utiču mirisi unutar primarnog olfaktornog korteksa, ali su potrebna dalja istraživanja kako bi se to potvrdilo. Tim je takođe primetio značajnu vezu između oblasti unutar piriformnog korteksa na koje utiču reči i drugih regiona mozga uključenih u obradu jezika. Naučnici ističu da ova studija unapređuje naše razumevanje toga kako su jezik i naše čulo mirisa isprepleteni i koliko fleksibilna može da bude naša percepcija mirisa.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zašto #identični #mirisi #drugačije #osećaju #kada #daju #različita #imena

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja