NaslovnaPLANETAŽene formirale patrolnu grupu, same štite zajednicu od eksploatacije nafte i ilegalnog...

Žene formirale patrolnu grupu, same štite zajednicu od eksploatacije nafte i ilegalnog rudarenja

Juturi Varmi, ekvadorska patrolna grupa, obećala je da će zaštititi zemljište svoje zajednice u amazonskoj prašumi od industrijskih zagađenja i, kako se čini, njihovi napori daju rezultate. BBC je razgovarao sa ovim hrabrim ženama i donosi priču iz prve ruke.

Sviće u zajednici Serena, usred ekvadorskog Amazona. Duž reke Jatunjaku, koja se uliva u reku Amazon u provinciji Napo, 43-godišnja Elsa Serda, kuva lišće gvajasa, autohtone biljke iz prašume. Time se označava početak Guaijusa Upine, rituala koji izvode domorodački narodi Amazonije pre nego što počnu sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Ova tradicija je više od rutine, to je duhovna veza sa njihovim precima.

Dok prvi zraci svetlosti počnu da se probijaju kroz krošnje drveća, na ceremoniju dolazi 35 žena, između 23 i 85 godina. Najstarija među njima, Korina Endi, koju od milja zovu „abuela“ što znači „baka“, vodi ih u ritual čišćenja pomoću lekovitih biljaka. U međuvremenu, mlađe žene pevaju i plešu uz tradicionalne pesme na svom maternjem jeziku, kičva napo, piše BBC.

Foto: Klar / AFP / Profimedia

Grupa žena

Grupa nosi ime „Juturi Varmi“. Elsi Alvarado, jedna od najmlađih pripadnika grupe, objašnjava da na jeziku kičva „juturi“ označava vrstu mrava u Amazoniji koja je poznata po svojoj snažnoj i odbrambenoj prirodi, a „varmi“ znači „žena“.

„Izabrali smo ovo ime za grupu, jer simbolizuje našu borbu i snagu, slično kao mravima koji se odupiru i štite svoju teritoriju“, kaže Elsi.

Juturi Varmi uporno prate opasnost od rudarskih aktivnosti za svoju zajednicu od 154 člana, patrolirajući velikom površinom zemlje, za koju žene procenjuju da iznosi oko 10 kvadratnih kilometara. Uprkos prijavljenoj kontaminaciji zemljišta metalom, žene kažu da su njihov deo zemlje i reka ostali netaknuti.

„Vode Serene ostaju čiste, što nam omogućava da lovimo autohtone vrste poput karačame i bočačice koje uspevaju u ovim neokaljanim vodama“, kaže Elsi.

Smeštena na sat vožnje od Tene, glavnog grada provincije Napo, zajednica Serena nalazi se među 50 zajednica duž reke Jatunjacu. Njihova uloga kao amazonskih čuvara uključuje zaštitu teritorije od zagađenja i očuvanje zemljišta i reka od aktivnosti koje ugrožava biodiverzitet, kao što su seča šuma i rudarski radovi.

Nastanak grupe

Okidač za formiranje pomenute grupe potiče iz 2020. godine, kada se 35 žena Serene, uključujući žene koje rade na farmi, domaćice, zanatlije i studentkinje, ujedinilo da zaštite svoju zemlju i reku.

Žene su nedeljno počele da se okupljaju, da dele najbolji način praćenja, svoje nalaze, zabrinutost i rešenja.

Foto: Apu Gomes / AFP / Profimedia

„Mi smo povezani sa prirodom. Mi smo jedno, a uništavanjem prirode nanosimo štetu samima sebi“, kaže Rosaura Alvarado, samohrana majka i članica grupe.

Rudarstvo Amazona

Kako pretnje Amazonu, regionu koji obuhvata devet južnoameričkih zemalja i površinu od 6,5 miliona kvadratnih kilometara rastu, prisustvo stražara postaje sve važnije, a ženske grupe kao što su Juturi Varmi i Ksikrinske žene u Brazilu, postaju sve istaknutije. Dok su u drugim grupama žene samo članice, Juturi Varmi je jedina grupa koju čine i vode isključivo žene.

Ekvadorski Amazon, koji se nalazi na istočnom delu zemlje, ima dugu istoriju sa rudarskom industrijom. Krčenje šuma, eksploatacija nafte i rudarske aktivnosti, posebno u provinciji Napo, ostavile su neizbrisiv trag u ovom regionu.

Foto: Sergi Reboredo / VWPics / Universal images group / Profimedia

Više od polovine stanovništva u ekvadorskom Amazonu živi u siromaštvu. Rudarstvo je stoga neophodan prihod.

I legalno i ilegalno rudarenje u ekvadorskom Amazonu ima uticaja na životnu sredinu i život ljudi. Studija naučnika sa univerziteta u Španiji, Meksiku i Ekvadoru iz 2022. godine identifikovala je visoke koncentracije toksičnih metala u gornjem slivu reke Napo. Studija je povukla direktnu vezu između iskopavanja zlata i prisustva metala u gornjem slivu reke Napo, koji izazivaju „ozbiljno zagađenje životne sredine“, kao i povećanje rizika od izloženosti okolnim zajednicama. Istraživači su otkrili povećanje rizika od raka i smrti trovanjem odraslih i dece koja su živela u blizini lokacija zagađenih rudarstvom.

U drugoj studiji 2021. godine, istraživači su prikupili uzorke vode u gornjem slivu reke Napo, u blizini reke Jatunjacu, i otkrili da je kvalitet vode loš zbog visokih koncentracija metala izazvanih iskopavanjem zlata.

Rodrigo Espinosa, ekvadorski profesor ekologije kaže kako su reke nekada bile kristalno čiste, a sada postaju mutne. On je upozorio na posledice koje to može da ima po zdravlje ljudi.

Foto:EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr.

„Ti metali, kada se ispuste u atmosferu, proizvode hemikalije koje, čak i kada se udišu kroz nos, mogu biti kancerogene“, napominje profesor.

Patrola

Juturi Varmi nadgledaju region jednom mesečno. Kreću se duž obala reke i zalaze duboko u okolne šume. Tokom svojih patrola, koje obično traju dva do tri dana, budno paze na bilo kakve promene u životnoj sredini.

Žene prolaze kroz redovne treninge, a mlađe žene uče starije članove kako da rukuju telefonskim kamerama i dronovima. Pri patroli, žene ne nose nikakvo oružje. Ukoliko naiđu na nešto ilegalno, prvi korak je kontaktiranje vlasti i prikupljanje dokaza.

Osim što su lično zaštitile svoju zemlju, Juturi Varmi su svoju borbu iznele i na sudu. Poznat je slučaj „Operacija Manati“, koja se dogodila u februaru 2022. Cilj je bio da se razotkrije ekološka šteta u zajednici u Napou, koja se nalazi u blizini Serene. Između oktobra 2021. i februara 2022. godine otkriveno je više od 700 nelicenciranih rudara koji vade zlato na području od 256 hektara.

Operacija je rezultirala konfiskovanjem 107 bagera korišćenih u ilegalnom rudarstvu. Sud je doneo rešenje o povredi prava prirode. Ipak, uprkos presudi suda, izazovi ostaju, kaže Espinosa. Vlasti nisu sprovele direktive, kao što je plan za pošumljavanje oštećenih područja, a šteta po životnu sredinu i dalje postoji.

Članovi Juturi Varmi veruju da je mala verovatnoća da će vlada preduzeti efikasne mere. Oni tvrde da se pravi napredak može dogoditi samo njihovim zajedničkim naporima.

BONUS VIDEO Ove izuzetne žene krase gradove širom zemlje

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Žene #formirale #patrolnu #grupu #štite #zajednicu #eksploatacije #nafte #ilegalnog #rudarenja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja