NaslovnaRAZONODATraži se domaćinstvo koje su izabrale laste

Traži se domaćinstvo koje su izabrale laste

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osmi put sa ponosom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste”. U fokusu ovog takmičenja su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta, saopštilo je DZPPS.

Laste od vajkada prati epitet „vesnici proleća”, jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje, napominje ovo Društvo i dodaje da na osnovu prisutnosti i ponašanja lasti danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

Kako se navodi u saopštenju, nagli razvoj intenzivne poljoprivrede koji počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74 odsto globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste.


Na meniju su im insekti (Foto DZPPS)

„Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, a masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju laste bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodiverzitet: nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata i time negativno utiču na uspešnost gnežđenja seoskih lasti”, kaže DZPPS.

Ovo su samo neki od razloga zašto DZPPS organizuje  takmičenje koje podržava seoska domaćinstva i domaćine širom Srbije koji svoj prostor dele sa lastama.

„Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu: štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Na takmičenje se uvek prijavljivalo preko 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda smo izbrojali 2021. u Sremskim Karlovcima – čak 101, pojašnjava Vilmoš Barkoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog takmičenja.


(Foto DZPPS)

U takmičenju, koje će trajati od 20. do 30. maja, mogu učestvovati domaćinstva koja imaju minimum jedno aktivno gnezdo seoskih lasta.

Aktivno gnezdo znači da su u njemu mladunci, a objekti moraju biti u vlasništvu jedne porodice. Zadruge, poljoprivredni kombinati i preduzeća ne mogu da učestvuju.

„Kao i svake godine nagrađujemo tonom kukuruza domaćinstvo sa najvećim brojem gnezda, a svi ostali učesnici ulaze u bubanj i u okviru kategorije ‘Srećno gnezdo’ imaće priliku da osvoje vaučer za kupovinu sadnica voće u iznosu od 12.000 dinara”, kaže se u saopštenju.

Prijave su otvorene na sajtu pticesrbije.rs.

Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni drugog vikenda juna na društvenim mrežama DZPPS.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Traži #domaćinstvo #koje #izabrale #laste

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja