NaslovnaRAZONODA„Zlatni beočug” za slikarku Jelenu Milošević

„Zlatni beočug” za slikarku Jelenu Milošević

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen Zlatni beočug, Kulturno-prosvetne zajednice, Jeleni Milošević, likovnoj umetnici koja već decenijama deluje na širenju naše kulture i nasleđa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ova nagrada, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, se dodeljuje 53. put za trajni doprinos kulturi Beograda, i u različitim umetničkim oblastima.


Jelena Milošević (Fotografa Miloš Lužanin) 

– Za likovne umetnosti dobitnica je slikarka Jelena Milošević, umetnica širokog spektra slikarskih tehnika, od primenjene umetnosti koju je završila u Beogradu, preko usavršavanja na staklu na univerzitetu daleke Pretorije, do konzervacije i ikonopisa koje je završila na Akademiji SPC. Do sada je imala 56 samostalnih i preko 270 kolektivnih izložbi, od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera. Njeni radovi se nalaze u stalnoj postavci Galerije Narodnog muzeja u Beogradu, na univerzitetu Južne Afrike, u umetničkoj fondaciji u Johanesburgu, kao i u odabranim privatnim kolekcijama znamenitih ljudi. Dobila je prestižne nagrade za svoj rad, navodi se u saopštenju.

„Jelenine slike su simfonija, čudesnost u slučajnom”, „izbirljiv zajednički imenitelj radosnih i svetlih harmonija, muzičkog sklada i veštog vođenja linija”, samo su neke od ocena njenog rada, koji je istakao žiri u obrazloženju nagrade.

Posle velikog uspeha svog prethodnog projekta Svetkovina, umetnica priprema novu izložbu pod nazivom Moj adađo, koja će biti pred publikom od 25. juna do 6. jula u hramu umetnosti – Zadužbini Ilije M. Kolarca.


Sa dodele (Foto Vojislava Vukovića)

Dobitnici „Zlatnog beočuga” za 2023. godinu:

Vuk Kostić glumac; Gvozdena Palić kniževnik; Dragoslav Fredi Stanisavljević muzički urednik; Ivan Tomašev operski umetnik; Jelena Milošević slikarka; Majo Danilović kniževnik; Marija Bajčetić baletski umetnik; Mila Milosavljević kulturolog; prof. dr Elizabeta Ristanović kulturni poslenika; Dragan Marić direktor Dečijeg kulturnog centra; Ivona Jeftić profesor srpskog jezika i književnosti; Srnežana Despotović dirigent, muzički stvaralac; Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zlatni #beočug #slikarku #Jelenu #Milošević

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja